Запазването на район Тараклия като самостоятелна административно-териториална единица е изключително

...
Запазването на район Тараклия като самостоятелна административно-териториална единица е изключително
Коментари Харесай

Радев: Молдова трябва да влезе в ЕС час по-скоро

Запазването на регион Тараклия като независима административно-териториална единица е извънредно значимо за пълноценното практикуване на правата на българската общественост в Република Молдова. Това съобщи президентът на България Румен Радев, който посети Тараклийския университет и се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи - 29 октомври.

Радев напомни, че България поддържа мощно пътят на Молдова към Европейският съюз. „ Колкото по-бързо Молдова стане част от Европейския съюз, ние всички ще бъдем дружно в огромно европейско семейство. Ще имаме още по-големи благоприятни условия за доближаване и съдействие “, съобщи президентът.

Той напомни, че държавният Тараклийски университет е средище за проучване на български език, литература, история и обичаи. Българският президент увери, че двете страни ще работят за намирането на стабилно решение за развиването на образователното заведение.

„ България ви схваща, България е дружно с вас и ви поддържа в това духовно и просветителско начинание “, сподели още българският президент, представен от Българска телеграфна агенция. Той се обърна към присъстващите с зов да бъдат лоялни жители на Молдова, само че и да пазят своите български корени и културно завещание.

На празника в навечерието на Деня на бесарабските българи присъстваше президентът на Молдова Мая Санду, която насочи одобрение към присъстващите. Поздрави за празника насочи и ръководителят на регион Тараклия Иван Паслар.

Румен Радев се чу с президента на Молдова Мая Санду
По-рано денем президентът Румен Радев взе участие в откриването на пресклуб на Българска телеграфна агенция в Тараклия. Събитията бяха част от двудневното посещаване на българския държавен глава в Молдова.

Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак “ е единственото българско висше учебно заведение отвън България. Университетът е основан с декрет на президента на Молдова Владимир Воронин от 31 март 2004 година посредством преобразуването на основания в Тараклия през 1992 година Педагогически лицей „ Св. св. Кирил и Методий “.

Създаването на университет в Тараклийския регион на българската общественост с присъединяване на България и Молдова е разисквано за първи път от президентите на двете страни - Георги Първанов и Владимир Воронин, по време на формалното посещаване на българския държавен глава в Молдова на 16 и 17 януари 2003 година

На 1 октомври 2004 година университетът публично е открит. На церемонията участват президентите на България и Молдова Георги Първанов и Владимир Воронин, ректорът на университета проф. Николай Червенков, представителите на локалното управление, дипломати и посетители. България оказва финансова и методическа помощ на образователното заведение въз основа на Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Молдова.

На 27 юни 2022 година министерството на образованието и науката на Молдова разгласява свое решение, с което се афишира промяна на висшето обучение в страната, чиято цел е рационализация на университетите и на изследователската система в страната посредством обединение на висши образователни заведения.

Решението планува Тараклийският държавен университет " Григорий Цамблак " да бъде интегриран към Държавния педагогичен университет " Йон Крянга " в Кишинев. Въпросът за сливането е разискван на 7 юли 2022 година в телефонен диалог сред президентката на Молдова Мая Санду и президента на България Румен Радев по молба на представители на разнообразни структури на Тараклийския регион и на българските публични и културни организации на Молдова.

На 16 юли 2022 година в писмо до президента Румен Радев управлението на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ уведомява българския държавен глава, че министерството на образованието на Молдова е взело решение университетът да не се слива с Педагогическия държавен университет " Йон Крянга " в Кишинев и да резервира своята академична автономност.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР