Запазването на българското самосъзнание на децата, родени в чужбина, става

...
Запазването на българското самосъзнание на децата, родени в чужбина, става
Коментари Харесай

Директорът на неделното училище в Кьолн: Обгрижвайте езика, за да запазим българщината

Запазването на българското съзнание на децата, родени в чужбина, става само посредством езика. Езикът е нашият мост, връзката на тези деца с България, с българските обичаи и българската просвета. Това сподели Росица Байрактарски – шеф на българското неделно учебно заведение " Аз Буки Веди “ в град Кьолн, Германия в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.  

Когато се опитваме да запазим езика и не го загърбваме, а го обгрижваме, тогава пътят към опазване на българщината е предначертан, сподели тя. " Четете на децата книжки на български, говорете им, пишете писма на български на роднините и посещавайте забавни места в България. Така ще поддържаме и интереса на децата към този език “, прикани Росица Байрактарски. 

През актуалната година децата в българското неделно учебно заведение и детска градина в Кьолн са 282, като те са на възраст от 3 до 17 години, сподели Росица Байрактарски. 

Тя описа за честванията във връзка Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност в неделното учебно заведение. Тази година празникът е маркиран на 13 май с три тържествени стратегии в границите на целия ден. През целия месец май, наименуван " Книжен “, има редица събития и начинания, с които се уважава празника, добави Росица Байрактарски.  

На 28 май в Кьолн ще се организира още една самодейност – Поход на буквите. " Той е общоучилищен празник, в него вземат участие всички български организации. В тази самодейност вземат участие всички български организации – нашето учебно заведение, Българската православна църковна община " Свети Теодосий Търновски “, Туристическата самодейност в Кьолн, Танцовият състав " Луди млади “, BG CUP, както и Българският клуб " Будители “. Това е един прелестен образец по какъв начин нещата могат да се случват в чужбина “, изясни шефът на неделното учебно заведение.  

Резултат от съдействието сред Софийския и Кьолнския университет е серията от лекции на български преподаватели към 24 май. " Тази година тук е проф. доктор Вася Велинова. Днес, на 24 май, вечерта в университета ще има голямо празненство, отдадено на празника, на което са поканени всички българи от покрайнината “, добави тя.  

От няколко години неделното учебно заведение провежда уроци по български език и за немци. По време на пандемията започва отдалечен център към учебното заведение и тогава са образувани сходни класове. " За три години те вървят с доста бързи стъпки напред. Много се радваме, че приказват, интересуват се и могат да споделят неща на български език, да приказват с роднините си, когато пътуват в България, да беседват. За страдание, не можем да предлагаме такива уроци присъствено “, описа шефът на " Аз Буки Веди “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР