Запазване на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления, но отмяна

...
Запазване на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления, но отмяна
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага съкратено производство без задължително намаляване на присъдата

Запазване на съкратеното правосъдно разследване при тежки закононарушения, само че анулация на задължението на съда да понижи присъдата и ограничение на опциите за нейната редукция - това целят промени в Наказателния кодекс, които ГЕРБ анонсира, че ще внесе поради публични упования след изнасилването и убийството на дете в сливенското село Сотиря.

В момента при съзнателно причиняване на гибел или тежка телесна щета наказването се понижава с една трета при признания на причинителя - случай, в който се ползва така наречен кратко произвеждане. При такова също по този начин съдът е длъжен да понижи присъда " пожизнен затвор без подмяна " на " пожизнен затвор ", а " пожизнен затвор " - на " отнемане от независимост от 20 до 30 години ".

Според промени, ананосирани в Народното събрание през днешния ден от правосъдния министър Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ Анна Александрова, Красимир Ципов и Маноил Манов, при тежки закононарушения съкратеното правосъдно произвеждане ще бъде непокътнато, само че съдът няма да е задължен, а ще преценя във всеки съответен случай дали да редуцира присъдата. Възможностите за понижаване на наказването също се предлага да бъдат по-малки - с една пета, а не с една трета, както е в този момент.

В началото на седмицата депутати от " Българска социалистическа партия за България " внесоха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които желаят отпадане на съкратеното правосъдно разследване при тежки закононарушения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР