Западните сили спориха как да се справят със замразените руски

...
Западните сили спориха как да се справят със замразените руски
Коментари Харесай

Западните сили спорят за руските активи на финансовата среща на Г-20

Западните сили спориха по какъв начин да се оправят със замразените съветски активи в сряда , когато финансовите министри от Г-20 започнаха полемика за провокациите пред световната стопанска система, пробвайки се да загърбят дълбоките геополитически разделения, предава " Ройтерс ".

Бразилските публични лица, домакини на двудневната среща в Сао Пауло, се пробваха да съсредоточат диалозите върху икономическото съдействие за справяне с проблеми като изменението на климата и бедността, като предложиха взаимно изказване, което заобикаля директното споменаване на войните в Украйна и Газа.

И въпреки всичко геополитическите въпроси, надвиснали над събитието, скоро излязоха нескрито, като даже близки съдружници бяха разграничени по отношение на това какво да вършат с съветските активи, блокирани от западните сили.

Тези пукнатини станаха забележими, откакто министри от огромните демокрации от Групата на седемте (G7) се събраха рано в сряда преди съвещанията на G20, обсъждайки дали замразените активи могат да финансират реконструкцията на Украйна.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи във вторник, че има вяра, че има солидна основа в интернационалното право за отключване на стойност от съветските активи , като поръчителство или посредством изземване.

Но френският министър на финансите Бруно Льо Мер твърди в сряда, че няма задоволително съображение в интернационалното право за конфискуване на съветски активи, наблягайки, че сходен ход ще изисква утвърждението на членовете на Г-20 и други страни.
 Русия заплаши със
Русия заплаши със " недопечен отговор " при положение на конфискация на съветски активи на Запад

" Това е кражба. Това е заграбване на нещо, което не ви принадлежи ", разяснява Мария Захарова

" Не би трябвало да прибавяме никакво разделяне сред страните от Г-20 " , сподели той пред кореспонденти. " Ако правното съображение не е задоволително... вие ще създадете повече разделения във време, когато се нуждаем от повече единение, с цел да подкрепим Украйна. "

Тяхното противоречие акцентира комплицирания геополитически терен за групата Г-20 , чиито външни министри предходната седмица в Рио де Жанейро показаха дълбоки разлики по отношение на войната в Украйна и бомбардировките на Газа от Израел.

Координаторът на Бразилия по финансовата линия на Г-20 в Сао Пауло, Татяна Росито , сподели, че договарянията за икономическата част от официалното съобщение на групата са завършили сполучливо от заместник-министрите в " доста позитивна " атмосфера.

Черновата на официалното съобщение, забелязана от " Ройтерс " във вторник, единствено незадълбочено загатва районните спорове.

Но немският министър на финансите Кристиан Линднер сподели, че страната му ще се съгласи с официалното съобщение на Г-20 единствено в случай че бъдат упоменати геополитически въпроси като войната в Украйна.
 Киев вижда още тази година конфискацията на замразени съветски активи
Киев вижда още тази година конфискацията на замразени съветски активи

Москва по-рано тази седмица предизвести Запада, че ще даде извънредно корав отговор

Бразилия се пробва със своето председателство на Г-20 да измести полемиките от геополитическото напрежение сред огромните сили към консенсус по отношение на устойчивото развиване, като в същото време се пробва да даде повече глас на разрастващите се народи от Глобалния юг.

В своето послание, откриващо срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки, бразилският министър на финансите Фернандо Хадад предложи световен най-малък налог върху благосъстоянието , представляващ евентуален нов дирек за интернационално данъчно съдействие.

Хадад към този момент беше предложил на Г-20 да се заеме с данъчните убежища за най-богатите и налозите върху наследството в интерес на свръхбогатите.

Управителят на централната банка на Бразилия Роберто Кампос Нето назова б орбата с инфлацията основен инструмент за битка с неравенствата , един от целите на Бразилия в председателството на Г-20.

Като призна скорошния прогрес в дезинфлацията след пандемията, Кампос Нето прикани за неизменност.

" Все още има работа за извършване в последната миля и рисковете предстоят ", сподели той.
 Европейски Съюз обмисля да купи оръжия за Украйна със замразените съветски активи
Европейски Съюз обмисля да купи оръжия за Украйна със замразените съветски активи

Заплахата от война за Европейски Съюз не е невъзможна съгласно Фон дер Лайен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР