Замисляли ли сте се защо из щандовете по магазините се

...
Замисляли ли сте се защо из щандовете по магазините се
Коментари Харесай

Патешките яйца - хранителен състав и ползи

Замисляли ли сте се за какво из щандовете по магазините се продават единствено яйца от кокошки и от пъдпъдъци, откакто знаем, че яйцата от патици са също с доста положително качество, което по нищо не отстъпва на това от кокошите яйца, да вземем за пример. А и патешките яйца са с много по-големи размери спрямо кокошите (около 1. 5 до 2 пъти по-големи по размер), което в действителност би ги направило много по-удобни за всевъзможни кулинарни приложения.

Причината за това събитие се крие във обстоятелството, че развъждането на патици е много по-трудоемко и несъмнено по-скъпо, в сравнение с е развъждането на кокошки. Да се снабдите с пачи яйца можете единствено от профилирани ферми и стопанства.

Но да погледнем и каква е хранителната стойност на патешките яйца и защо биха ни били от изгода. Все отново, в случай че положите малко повече старания, бихте могли да се снабдите и с пачи яйца.

Освен с по-големите си размери, патешкото яйце се разграничава и по обвивката си спрямо кокошето, като с изключение на чисто бяло, то може да придобие и синьо-зеленикави оттенъци. На тегло е доста по-тежко от кокошето, само че във връзка с хранителни стойности няма особена разлика спрямо кокошето.

Основната разлика е, че патешкото яйце е с доста по-високо наличие на мазнини, заради което в редица страни не се предлага потреблението му от дребни деца.

Патешкото яйце съдържа витамините А, В6, В12, Е, D, К и фолиева киселина, аминокиселините изолевцин, треонин, серин и др, а измежду минералите се отличава с съществуването на магнезий, селен, калий, калций, фосфор, желязо, цинк и натрий.

 пачи яйца

За сваряването на яйцата, което се случва в леко подсолена вода, ще имате потребност от 10-13 минути за твърдо сварени и 6-7 минути за рохки яйца.

Счита се, че заради по-високото си наличие на мазнини, патешките яйца са изключително подобаващи за изработката на тесто за печива, а в някои азиатски страни патешките яйца даже се консервират за удължение на периода им за консумация, който по принцип е до 7 дни.

Ползите от потреблението на пачи яйца са многочислени, само че няма по какъв начин да не споменем, че те имат свойството да контролират хормоналния дисбаланс, грижат се за здравето на очите ни, за вярното действие на сърдечно-съдовата система, за подсилване на костите ни и за контролиране на водния баланс в организма ни. Поради съществуването на фолиева киселина в състава им, потреблението им е изключително целесъобразна за бременните дами.

Патешките яйца се употребяват и за изработката на маски за коса, както и кремове за лице. Белтъкът в тях има способността да затваря порите на кожата и да изравнява тена, както и има всеобщо подхранващо деяние върху косъма.

Спокойно можете да употребявате патешките яйца както в кулинарията, по този начин и за козметични цели. Ползите от тях са в действителност доста.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР