Замисляли ли сте се някога защо хирурзите носят единствено сини

...
Замисляли ли сте се някога защо хирурзите носят единствено сини
Коментари Харесай

Ето защо хирурзите носят сини или зелени престилки

Замисляли ли сте се в миналото за какво хирурзите носят само сини или зелени престилки в операционната зала? Но в никакъв случай бели? Оказва се, че това на пръв взор нищожно предписание може да предопредели триумфа на интервенцията, написа BrightSide.

Първоначално целият медицински личен състав е носил бели одежди. Всичко това се трансформира през 1914 година, когато един авторитетен по това време доктор постанова зелените, а по-късно – и сини престилки. Работата е там, че безупречно белият цвят може да заслепи хирурзите за няколко мига, когато отместят погледа си от тъмните цветове на кръвта към престилките на сътрудниците си. Същият резултат се получава и когато излезете на открито през зимата и видите по какъв начин слънчевата светлина се отразява в снега.

Това обаче към момента не дава отговор на въпроса ни „ Защо хирурзите носят сини или зелени престилки, а не да речем жълти или лилави? “. Работата е там, че зеленото и синьото се намират на противоположната страна по отношение на аленото в спектъра на забележимата светлина. А по време на интервенция хирурзите се концентрират съвсем напълно върху червени цветове.

Именно заради тази причина зелените и сини цветове на облеклата им хем обострят взора на хирурзите, хем ги вършат по-чувствителни към другите оттенъци на аленото. С други думи – лекарите обръщат доста по-голямо внимание на нюансите на човешката анатомия, което от своя страна доста понижава риска от неточност по време на интервенция.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР