Замисляли ли сте се някога за мъжките бради – нещо

...
Замисляли ли сте се някога за мъжките бради – нещо
Коментари Харесай

Чарът на мъжете с брада

Замисляли ли сте се в миналото за мъжките бради – нещо сякаш толкоз естествено, само че по едно и също време с това обект на толкоз доста полемики, правила и трендове? И в случай че през днешния ден мъжете имат цялостна независимост да вземат решение с каква брада да се подвизават, то в годините обратно това надалеч не е било въпрос на свободна воля.

В исторически проект за брадите можем да приказваме доста. И през вековете, както и през днешния ден, брадата, мустаците и бакенбардите ту са влизали, ту са излизали от мода, били са забранявани или пък са придобивали ролята на наложителен аксесоар към очебийно мъжкото лъчение. Ако се поровим в архивите, ще забележим, че множеството от най-популярните философи, писатели, учени са били последователи на брадата. Брадата способства значително към имиджа на съществени хора на умствения труд - търпението, с което се пуска дълга брада безспорно е били тъждествено на търпението към разнищване на научни въпроси, велики хрумвания или комплицирани литературни облици.

На противоположния житейски полюс са друга огромна група фенове на брадата - авантюристите и хората на изкуството. Небрежността към порядките, сложните условия, в които обитават, ги кара надали не да не помнят за тази " декорация " на лицето си и тотално да я занемарят. А в артистичните среди брадата е била напълно обикновено събитие. Артисти или учени - има исторически интервали, в които не можете да откриете и един портрет на мъж, без типичната за времето „ лицева прическа “.

Брадата не постоянно е била по този начин тачена обаче. За един от най-отявлените ѝ съперници бил считан Александър Велики, който с изключение на, че предпочитал поданиците му да са безпрепятствено избръснати, смятал, че това е интелигентен ход по време на война, защото щял да избегне по този начин неприятния табиет на съперниците да дърпат бойците му за брадите. Това необичайно за времето си условие други пък отдават на половите пристрастености, които и до през днешния ден са обект на полемики.

“Независимо от трендовете, брадата е нещо напълно естествено и постоянно е била знак на неустрашимост. ”

Научно обяснено нарасналото окосмяване при мъжете е обвързвано с по-високите равнища на тестостерон. А както всички знаем, естествените до високи равнища на този хормон са виновни за тонуса, плодовитостта и половата мощност при мъжете. Така, напълно разбираемо и на подсъзнателно равнище, окосмяването по мъжкото лице работи с притегателна мощ на нежния пол. В оставянето на няколко дневна брада се крие и един прочут имидж - " неприятното момче ". Мускулите, бунтарското държание, добре премереното неглижиране на дамата са свързани неразривно с наболата брада. Тя придава спомагателен драматизъм и се е трансформирала в част от клишето за " неприятното момче ".

Съвет към мъжете: Ако желаете да изглеждате добре с брада, това не значи, че би трябвало просто да я оставите тя да пораства свободно. Брадата също има потребност от грижа - оформяне, подкастряне. Добре е да се оставя на известно време кожата на лицето да си почива и тя да бъде напълно обръсната. Брадата смъква и няколко кг образно - прави лицето по-тясно, само че не забравяйте, че тя може да побелява с друго движение от косата.
Ако попитаме мъжете, бръсненето е може би едно от най-досадните утринни отговорности и в случай че можеха, сигурно щяха да си го спестят, за други обаче е дозата прохлада за деня. Етикетът на от ден на ден места изисква мъжете да се появяват безпрепятствено избръснати. Особено в корпоративния бранш. В днешни дни на брадата се гледа по-скоро като симптом на небрежност, ниска хигиена и пренебрежение по отношение на близките и работната среда. Не по този начин стоят нещата при мъжете с по-свободни специалности – музиканти, художници, актьори. Те са носители на едни малко по-различни идеали – на свободолюбието, на романтичността, на авангардното и нереално мислене и психика. И външният им тип като че ли напълно ясно го демонстрира.

Така си обясняваме и хипстърската вълна от брадати мъже, които под сянката на своята артистична натура, крият я предпочитание да попаднат във фокуса на близките, я следващата доза отричане на общоприетите правила.


Хипстъри с цветя в брадите. През 2014 година наклонността на буйните бради в тази субкултура претърпява своя пик. Източник на фотографията: Cecilia Moller

Всъщност, щом има мъже с бради, значи, че има и дами, които си падат по тях. За привърженичките на безпрепятствено избръснатите господа няма да приказваме. За тях е ясно, че избират меката и гладка кожа на половинките си, както и техния внушителен външен тип. Дамите, които си падат по мъже с бради, можем нагледно да сложим в две категории: едната е привлечена от ясно изразената си неустрашимост, гола глава, здрави мускули и леко набола брада. Вторите са по-скоро сантиментални и духовни натури. Едно е несъмнено - и двете групи мъже будят у дамите скрити сантиментални мечти, а един от главните принадлежности да го реализиран е точно външният тип, и в частност брадата.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР