Заместник-представителят на САЩ по специалните политически въпроси в ООН Робърт

...
Заместник-представителят на САЩ по специалните политически въпроси в ООН Робърт
Коментари Харесай

САЩ съветват Русия да преразгледа плановете си за ядрени оръжия в Беларус

Заместник- представителят на Съединени американски щати по специфичните политически въпроси в Организация на обединените нации Робърт Ууд прикани Русия в петък да преразгледа проектите си за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус и да изтегли войските си от Украйна.

Говорейки на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , Ууд също по този начин прикани Москва " неотложно да спре ескалиращата изразителност по отношение на евентуалното потребление на нуклеарни оръжия " и предизвести, че " всяко потребление на химически, биологични или нуклеарни оръжия в Украйна ще има тежки последствия за поддръжката на интернационалния мир и сигурност " и " фундаментално би трансформирало природата " на войната в Украйна.

По-рано съветският президент Владимир Путин разгласи проекти за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус, а беларуският му сътрудник Александър Лукашенко акцентира, че Минск се е съгласил да разположи тези оръжия и може да се съгласи Москва да разположи и стратегически нуклеарни оръжия на своя територия.
 Путин разполага нуклеарни оръжия в Беларус
Путин разполага нуклеарни оръжия в Беларус

Не било нарушаване на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие

Трябва да се положат незабавни старания за деескалация на обстановката след известието на Русия предишния уикенд, че възнамерява да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус , предизвести ръководителят на Организация на обединените нации по разоръжаването пред Съвета за сигурност.

" Рискът от потребление на нуклеарно оръжие сега е по-висок от когато и да било след дълбините на Студената война ", сподели Изуми Накамицу, висш представител на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването. " Войната в Украйна съставлява най-острият образец за този риск ".

Съветът за сигурност се събра след изказването на Путин предходната неделя , че е постигнал съглашение със своя комшия, за разполагане на нестратегически нуклеарни оръжия на беларуска територия .

Накамицу сподели, че неналичието на разговор и ерозията на архитектурата за разоръжаване и надзор на оръжията, съчетани с рискова изразителност и завоалирани закани, са основни мотори на този евентуален екзистенциален риск , подбуден от нуклеарната ескалация.

" Когато става въпрос за въпроси, свързани с нуклеарните оръжия, всички страни би трябвало да заобикалят предприемането на каквито и да било дейности , които биха могли да доведат до ескалация, неточност или неправилна оценка ", сподели тя, припомняйки, че всички страни, страни по Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия, или ДНЯО - както страните с нуклеарно оръжие, по този начин и страните без нуклеарно оръжие - би трябвало прецизно да съблюдава уговорките и отговорностите си.

" Те би трябвало да се върнат към разговора за деескалация на напрежението незабавно и да намерят способи за създаване и използване на ограничения за бистрота и създаване на доверие ", сподели тя, като прикани страните, страни по контракта, да се придържат напълно към отговорностите си и неотложно да се ангажират със съществени старания за понижаване на нуклеарния риск.

Въпросът за " шерването на нуклеарно оръжие ", разполагането в страна без нуклеарно оръжие на нуклеарни оръжия на страна с нуклеарно оръжие, съществува от десетилетия, в разнообразни райони и при разнообразни договорености, предшестващи Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие , като се изключи неотдавнашното съветско известие, сподели тя.

" В името на цялата ни сигурнос т ", тя повтори апела на генералния секретар на Организация на обединените нации към Русия и Съединените щати да се върнат към цялостното използване на Нов СТАРТ  и да стартират договаряния за негов правоприемник.
 Медведев дава обещание Трета международна война, в случай че миротворци на НАТО стъпят в Украйна
Медведев дава обещание Трета международна война, в случай че миротворци на НАТО стъпят в Украйна

Медведев вижда " вълци в овчи кожи " и желае " да бъдат безмилостно унищожени "

" Преследваме съдействие с Беларус, без да нарушаваме отговорностите си ", настоя съветският дипломат и непрекъснат представител Василий Небензя. " Ние не предаваме нуклеарни оръжия. Говорим за преоборудване на самолети и екипи за образование в построяването на вместилище на територията на Беларус ".

Руски танкове нямаше да са в Украйна в този момент, в случай че Съединените щати и техните съдружници не бяха подхванали това, което той разказа като държавен прелом в Киев през 2014 година и " напомпване на режима в Киев с оръжия ", сподели той.

Всъщност Съединени американски щати може към този момент да са разположили сред 100 и 150 нуклеарни бойни глави в Европа , сподели той, припомняйки многократните апели на Москва към Вашингтон да " остави настрани манталитета на Студената война ", като върне нуклеарните оръжия на Съединени американски щати на личната им територия.

Русия би трябвало да предприеме " всички нужни ограничения " в отговор на " провокативните стъпки ", сподели той, " като се има поради изтощената световна архитектура на сигурността, подбудена извънредно от Вашингтон, дружно с неотдавнашното решение на Лондон да разположи бронебойни муниции в Украйна ".

" Ядрена война не може да бъде извоювана ", сподели той.

Предположението на Русия , че това планувано разполагане е целесъобразно заради потреблението на бронебойни муниции, доставени от западните сили, съдържащи обеднен уран, е " неуместно ", сподели американският дипломат Робърт Ууд .

" Бронебойните муниции по никакъв метод не са аналогични на тактическите нуклеарни оръжия ", сподели той, добавяйки, че Кремъл се пробва да ограничи и възпре напъните на Украйна да се отбрани и да манипулира нещата, с цел да завоюва войната.

Русия се стреми да ескалира своята брутална война, а не да търси мир , сподели той. Междувременно Беларус неотдавна одобри закони, които разрешават разполагането на Русия, добави той.

Припомняйки н еотдавнашно руско-китайско съглашение за сигурност , той сподели, че една от наредбите гласи, че " страните с нуклеарно оръжие би трябвало да се въздържат от разполагане на нуклеарни оръжия в чужбина ".

" Всяко потребление на нуклеарни оръжия в Украйна би имало тежки последствия и би трансформирало фундаментално характера на тази война ", сподели той, като прикани Русия да преразгледа решението си за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус.
 Лукашенко може да получи и междуконтинентални ракети с изключение на тактически нуклеарни оръжия
Лукашенко може да получи и междуконтинентални ракети с изключение на тактически нуклеарни оръжия

Той дава обещание, че с Путин няма да се спрат пред нищо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР