Заместник-председателят на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония –

...
Заместник-председателят на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония –
Коментари Харесай

Буяр Османи: Изборите на 8 май са референдум срещу национализма

Заместник-председателят на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония – Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Буяр Османи прикани през днешния ден гласувалите за опозицията да поддържат на идните избори Европейския фронт, който по думите му „ остава най-стабилната пътека към несъмнено бъдеще ” на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ ВМРО-ДПМНЕ блокираха пътя към Европейски Съюз и НАТО, ние разсякохме този възел. Те рециклират националистически тези, флиртуват с проруски тези, намерено се заканват на славното въстание от 2001 година, усилват напрежението сред етническите и религиозните общности. Европейският фронт подсигурява сигурност и взаимно битие, обединявайки всички общности. Гражданите не би трябвало да имат вяра на тези, които желаят да ни върнат обратно. Изборите на 8 май са референдум против национализма ”, съобщи на конференция в Скопие Османи.

Според Османи Европейският фронт ще има 20 депутати в бъдещия парламент на страната и е „ единственият, който може да обезпечи Бадентерово болшинство ” в законодателния орган. „ Бадентеровото болшинство ”, което стартира да се ползва след въоръжения спор в страната през 2001 година, е дефинирано от някогашният френски министър на правораздаването Робер Бадентер и планува включване на етническите общности при вземането на значими решения.

„ Двете болшинства са нужни за устойчиво държавно управление и постоянен парламент. Ние продължаваме да мислим съгласно концепцията отпреди Рамковия контракт и 2001 година, когато мислим единствено за едното болшинство от 61 народни представители. Едно болшинство постоянно върви с второ болшинство, наречено " болшинство на Бадентер ". Мисля, че всички опити да се подценява второто болшинство след 2002 година са безполезни “, сподели Османи.

На журналистически въпрос какво ще се случи, в случай че спечелилите в изборите не поканят ДСИ и обединението да станат част от бъдещото държавно управление, Османи съобщи, че този метод на мислене е афектиран за него и за албанците.

„ Как към момента смятате, че албанците може да бъдат канени или неканени? Гражданите вземат решение кой ще сформира държавното управление. Ще кажа още един път: няма държавно управление без двойно болшинство – 61 (депутати) плюс болшинството по правилото на Бадентер. Това са условия, без които не може съгласно Рамковия контракт. Няма устойчиво държавно управление или работещ парламент без болшинството на Бадентер, това е главният дух на Рамковия контракт и това е ясно на всички, македонски политически партии, албански, турски и други. И това не е моя оценка. Говоря ви за Рамковия контракт, за духа на Рамковия контракт и за действието на страната през последните 20 години. Не знам по какъв начин да го обясня, дали да взема черна дъска и да рисувам? ", съобщи Османи.

Бъдещото държавно управление в Северна Македония е измежду най-обсъжданите тематики в страната, откакто в изборната нощ след първия тур на президентските избори ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи албанската съпротива за желан съдружен сътрудник след парламентарните избори.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР