Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов не за първи път

...
Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов не за първи път
Коментари Харесай

Опитите да се прехвърли отговорността за Божков на медии отиват в съда

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов не за първи път влиза в пряк конфликт с медии и публицисти.

© Надежда Чипева Директните нападки против публицисти се трансфораха в желана от властта самоотбрана, когато й се постанова да изясни личното си безучастие по трупани с години проблеми.
Поредните нападки в тази посока изля във вторник сутринта от ефира на държавната Българска национална телевизия зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, водач на участващата в ръководството НФСБ, след въпрос дали може да се чака в лист на Държавния департамент с лица, на които им се не разрешава да влизат в Съединени американски щати поради корупция, да попадне и български политик.

" Навсякъде по света има корупция. Въпросът е да има ефективан битка с нея. Всичко може да излезе... Вие за какво ме питате за корумпирани политици, не можете ли да допуснете, че може да излезе някой ефирен водещ, или мислите, че водещите не са корумпирани....Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков....Какви са тези, които още от 15 декември им е казана цялата история на Найденови и на незаконната скица на Божков с ощетяване на страната със стотици милиони, и те са мълчали ", съобщи Симеонов и добави: " Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за закононарушение, е задължен да рапортува ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това не е първият опит и освен на някогашния вицепремиер отговорността на държавните институции за хазартната империя на Васил Божков да бъде трансферирана на медии, които отхвърлиха да разгласяват като " пощенски кутии " и без в допълнение изследване изказванията на дългогодишни съдружници на Божков в други хазартни сдружения. Освен на бTV тази информация, в това число за закани за убийства, беше предлагана едноврмененно и на " Дневник и " Капитал ", на проверяващия уебсайт " Бивол ", евентуално и на други особено подбрани издания, които след това бяха упрекнати, че не са я разгласили, тъй като били защитавали хазартния необут.

Поддържаната и от Валери Симеонов теза го докара до тройния гаф по Българска национална телевизия във вторник - той призна, че е внесъл сегашните промени в Закона за
хазарта поради сигнала на братята Найденови за невнесените от Божков такси, упрекна публицисти от бTV в корупция без доказателства, като в това време им вмени и " прикриване " на закононарушение, в случай, че съдружниците на Божков са сезирали прокуратурата много време преди да " сезират " определените от тях медии.

Реакцията на bTV

От bTV Media Group във вторник разпространиха позиция, в която управлението на медията съобщи твърдата си поддръжка за водещия на утринния блок по bTV Антон Хекимян и шефа на новините Венелин Петков, в това число с всички правни ограничения.

" Днес в народен ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени изказвания по отношение на честността на шефа на " Новини, настоящи излъчвания и спорт " в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на " Тази заран " Антон Хекимян. bTV Media Group декларира, че застава твърдо зад своите чиновници и ще поддържа всички правни ограничения, които те биха подхванали против депутата ", написа в изпратената позиция до медиите.
Във връзка с следващите погрешни и подвеждащи изказвания на предприемача Цветомир Найденов по отношение на работата на редакцията на bTV, мениджмънтът на малкия екран припомня, че ролята на публицистиката е да разкрива истината след инспекция и следствие на информация.

" Журналистите от нюзрума на bTV ежедневно печелят доверието на милиони фенове, тъй като следват откритите в целия свят критерии и правила на специалността. Те осведомят отговорно, като се основават на обстоятелства, без значение от случая и от времето, належащо за инспекция на информацията ", написа в изказването на медията, с допълнението, че всяяко очакване, че новините и настоящите излъчвания на bTV могат да служат за платформа на едностранни изказвания и изказвания, е изцяло безпричинно. " Подобни изявления са подвеждащи и разрушават разбирането на аудиторията за същността на публицистиката и нейната роля в обществото ", показват от bTV Media Group.

Пред " Клуб Z " шефът на новините Венелин Петков посочи, че ще съди Валери Симеонов за клюка.

Част от войната за цялостното преодоляване на медиите

Зам.-председтелят на Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) Иван Радев дефинира държанието на Симеонов като неприемливо. Според него то " евентуално е и част от целенасочена офанзива против две към момента сериозни медийни групи. Тази офанзива е част от огромната война за преодоляване на медийния бранш. Известно е, че " Икономедия " не за първи път става обект на репресивни дейности от страна на държавни институции, а офанзивата против bTV би трябвало да се преглежда в подтекста на случилото се с другите две малките екрани с национално покритие, както и на несигурността към смяната в собствеността й ", счита Радев. Затова по думите му е значимо да се отбрани правото на публицистите на публицистична самостоятелност.

Кой в действителност е бездействал

В изявление в последния брой на " Капитал " Валери Симеонов също се опита да трансферира на изданието, както и на бTV, отговорността за несъбраните от
лотарията на Васил Божков такси за стотици милиони лв.. В него той споделя, че " министерството на финансите, министърът като виновен фактор и министър-председателят не са взели ограничения, тъй като просто никой не се е занимавал с хазарта и с работата на комисията ".

На въпрос за какво не са се занимавали Симеонов отговори с въпроса: " А за какво медиите не се занимаваха? Защо bTV мълча 45 дни, мълча и " Капитал "?

На последвалото увещание за многочислените изявления в " Капитал " за проблемите с
хазарта, в това число и оставената " малка врата ", с която притежателят на " Национална лотария " е плащал по-малко такси от държавнния тотализатор, зам.-председателят на Народно събрание обасни, че въпросът му бил " риторичен " и че във всички държавни институции, в това число в прокуратурата, царял боязън единствено от споменаването на името на Васил Божков, а не е имало политически чадър върху него.

По-големият проблем на Симеонов и на ръководещите е, че не могат да обяснят безапелационно сегашните скоростно признати ремонти в Закона за
хазарта, с които бизнесът на Божков с лотарията става държавен, само че най-скандалните му аспекти - разпространяването и " зарибяващата " реклама в медиите остават на процедура същите. Което удостовери неналичието на съответна държавна политика за хазарта и подхрани съмненията за пренасочване на контрола върху сериозния финансов поток в други ръце.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР