Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов

...
Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов
Коментари Харесай

Валери Симеонов с награда 3 март

Заместник-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов бе отличен с най-високото отличие на Българското самоуправление  в Унгария – премията „ 3 март “.

Призът се присъжда за изключителни заслуги към българската общественост в Унгария и бе връчен на публична гала в Народното събрание от държавния секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес. До него при връчването на оценката застанаха ръководителят на Българското републиканско самоуправление доктор Данчо Мусев и българският покровител в Унгарския парламент Симеон Варга.

" Валери Симеонов откри трайни връзки с българската общественост и способства за решаването на жизненоважни проблеми за българската общественост “, съобщи доктор Данчо Мусев.

По думите му, с помощта на съдействието и помощта на Симеонов, парцелът върху който е издигната българската черква е даден за прилагане на сдружението на българите в Унгария. Това е разрешило храмът да бъде реновиран. „ През есента на 2020 година беше повдигнат монумент на Митрополит Борис Неврокопски- един от първите свещеници, основал българската църковна община “, добави доктор Мусев.

„ Започна строителството на Български културно-информационен център в Будапеща “, заяви на конференция по-късно държавният секретар Миклош Шолтес. Той дефинира това като едно от значимите решения, станали факт благодарение на унгарското и българското държавно управление и дейното подпомагане на Валери Симеонов.

„ Направихме първата крачка за реализирането на фантазията на нашите сънародници в Унгария  – да се построи нов учебен и културен център до българската черква, в който да има детска градина, учебно заведение и културни институции. С този център в сърцето на Будапеща ще продължи да съществува една дребна България “, съобщи пред медиите и ръководителят на българското самоуправление в Унгария доктор Данчо Мусев.

„ Благодаря на Бойко Борисов, държавното управление и персонално на Валери Симеонов за битката, която водят за отбрана на границите на Европа “, сподели унгарският държавен секретар Миклош Шолтес. Той честити националния ни празник 3 март и добави, че дата като тази би трябвало да ни припомня какъв брой значима е свободата. „ Благодаря на българското държавно управление за поддръжката на Българското самоуправление в Унгария и без да се въвличам във вътрешната политика, бих споделил: Стискам палци да завоюват изборите тези, които ще пазят Европа и ценят българите в чужбина “. 

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов благодари за високото отличие и акцентира, че българо-унгарските връзки в последните няколко години се задълбочават и засилват. Той напомни, че принос за това има и единомислещо признатото от Народното събрание решение за оповестяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското другарство. Прецедент е за България да има ден на другарство с друга страна, а фактът, че тази страна е Унгария, демонстрира какъв брой доста държим и сме подготвени да работим за още по-интензивните контакти във всички области от съвместен интерес “, добави Валери Симеонов.

В Унгария е може би най-сплотената българска общественост, отвън рамките на България, уточни водачът на НФСБ. По думите му понятието „ български градинар “ провокира почитание и почит у унгарците от години и през днешния ден към този момент се  свързва с уважението към България. 

Нашите сънародници в Унгария са с български паспорти, защото всяка българска майка оттова идва да ражда в България, уточни още забавни обстоятелства Симеонов.

Българският покровител в Унгарския парламент Симеон Варга акцентира: “Гордеем се, че сме българи  в Унгария. „ С господин Симеонов работим интензивно към този момент 6-та година.Заедно бяхме основатели за приемането на 19 октомври – денят на Свети Иван Рилски, като Ден на българо-унгарското другарство. За нас е чест и горделивост, че можем да сме мост сред двете страни с този ден “.

Преди да отпътуват от страната - на 4 март, в 9.30 часа членовете на унгарската делегацията ще бъдат приветствани в пленарната зала на българския парламент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР