Заместник-помощник държавния секретар към Бюро за енергийни ресурси Джон Макарик

...
Заместник-помощник държавния секретар към Бюро за енергийни ресурси Джон Макарик
Коментари Харесай

Джон Макарик: САЩ няма да използват енергията, за да оказват влияние върху народите и няма да позволим и на други да го правят


Заместник-помощник държавния секретар към Бюро за енергийни запаси Джон Макарик взе участие преди седмици в полемика с представители на европейски медии по тематиката за Американската енергийна дипломация в Европа. От посолството на Съединени американски щати в София общително предоставиха на 3e-News запис на извършения диалог. Публикуваме полемиката и позицията на господин Макарик без съкращения.

Оценявам високо опцията да обсъдя по какъв начин Американското държавно управление и нашето Бюро по енергийните запаси към държавния департамент, сe ангажира с Европа в поддръжка на нейните цели за енергийна сигурност. Мисля, че множеството от вас знаят, че силата стои паралелно до националната сигурност и икономическия разцвет както за Съединени американски щати, по този начин и за Европейски Съюз. И ние виждаме, че достъпът до енергийни запаси на налични, сигурни и надеждни цени е от главно значение за националната сигурност на всяка страна по света.

През тази седмица пристигнах в Лисабон за Световния конгрес за полутечен природен газ (LNG), едно от най-важните годишни енергийни събития с фокус върху проблемите с доставките на природен газ, прогнозите, с акцент върху производството и предлагането. За мен е доста ясно, след диалозите ми с участниците в конференцията, че природният газ ще усилва своята значителност като част от енергийната сигурност на страните по света. В срещите ми с португалските водачи стана ясно и бе очебийно какъв брой значим е достъпа до газовите пазари и енергийната сигурност постоянно бе в подтекста на тези полемики. А всичко това бе мощно преплетено с полемиките за икономическото развиване като цяло.

Както президентът Доналд Тръмп съобщи по време на самодейността „ Три морета “ в Полша: „ Нека да бъде ясна една сериозна точка. Съединени американски щати в никакъв случай няма да употребява силата, с цел да оказват въздействие върху народите и няма да позволим и на други да го вършат. Не желаеме да има монопол или монополистична система. Съединени американски щати са мощно ангажирани към концепцията за отворени, почтени и конкурентоспособни пазари при международните енергийни доставки. Мисля, че това е доста значим миг, и това, за което приказваме ние тук, е никой снабдител да не е единствен подобен на пазара ".

И в действителност – разнообразието на снабдители и разнообразието на доставки са главните, с цел да има всеки нужната диверсификация. А това е значимо първо за пазарите и тяхното действие, и второ за сигурността – различните запаси поддържат точно сигурността.
Така че моето Бюро работи с нашите интернационалните сътрудници по света и насърчаваме световната енергийна сигурност и стопански растеж, а това са и главните съставни елементи на американските национални проекти за сигурност.

Част от нашата работа включва и уговорките ни с производителите на сила, потребителите, транзитиращите страни в Европа и на всички места другаде, както публичния и частния енергиен бранш да се застъпват както за нашата енергийна сигурност, по този начин и за тази на съдружниците ни.

Тук в Европа енергийната сигурност е главен приоритет за Съединени американски щати. А точно: доста страни са подвластни от един, единствен снабдител на природен газ. През 2015 година за 11 европейски страни доставките на природен газ от Русия са били повече от 75% от общите им доставки през годината. Това е доста сериозна взаимозависимост. Много от тези страни виждат в това опасност за националната сигурност и се тормозят от опцията руснаците да употребяват това по способи, които са в ущърб на ползите на тези страни.

Съединени американски щати постоянно са работели в поддръжка на напъните на Европа да диверсифицира енергийния си микс. Страната ни постоянно е била основен дирек във връзка с дипломатическите връзки с нашите европейски сътрудници. Още от края на студената война ние се опитваме разтеглим напъните си и да осъществяваме газопровода Баку – Тбилиси – Джейхан като план от общ интерес за европейската енергийна сигурност или както е прочут в този момент – Енергийния съюз.

С почитание към уговорките на Съединени американски щати в енергийната сигурност, както и Секретарят на Департамента по енергетика Рекс Тилерсън загатна в речта си, ние виждаме енергийната сигурност като сериозна част от упоритостите на Европа да бъде мощен сюзник и да посрещне международните провокации. И ние имаме вяра, че енергийната сигурност най-добре се реализира посредством диверсификация на типовете, източниците и пътя на доставките. “

Именно всички тези цели са в учредената на моето пътешестване до Лисабон тази седмица. Очевидно е, че има и стопански съставен елемент, само че националната сигурност, в частта си за енергийна сигурност, е доста значима също.

Като се има поради обстоятелството, че Португалия е член на Европейски Съюз и Съединени американски щати, за нас е чест да се включим в полемиките за енергийна сигурност както за Лисабон, по този начин и Европейски Съюз като цяло. Поздравяваме цялото португалско държавно управление и работата им във връзка с подобряването на тяхната енергийна сигурност, построявайки лични LNG терминали, както и работата им да се трансфорат в газов хъб за района. Ние ще продължим да работим с нашите португалски и испански съседи. Както и с формалните представители в Париж и Брюксел за развиване на газовата инфраструктура, която ще отключи енергийния капацитет на Иберийския полуостров като вносител на LNG, като импортирания там полутечен природен газ ще помогне на останалата част от континента да се диверсифицират доставките на синьо гориво.

И най-важното, моят опит тук потвърждава убежденията ми, че правилата на енергийна сигурност не се трансформират, и са използвани към всички страни. Независимо дали страната е консуматор или снабдител на природен газ, или служи като директна страна за районния пазар.

В газовият бранш, районните планове като Южния газов кулоар, интерконектора сред Гърция и България и Балтийския газопровод от Норвегия до Полша са в основата на основаването на единна газова система в Европа. Такава която разрешава природния газ, без значение от кое място идва, да се транзитира свободно през Европа и по този начин да се посрещнат потребностите от доставки при другите страни в Европейски Съюз.

Например Южният газов кулоар се развива и ще спомогне за доставките на газ за Европа от нов източник – Азербайджан. Проектът за Балтийския газопровод също се придвижва бързо към окончателното капиталово решение. В допълнение, инфраструктурата в поддръжка на вноса на полутечен природен газ и по-конкретно плаващия LNG терминал на остров Кърк в Хърватска, Гърция и Южна Европа ще разреши на Европейски Съюз да си внася природен газ от всяка точка на света. Президентът Тръмп акцентира какъв брой значимо е това, до момента в който приказва по време на форума в Полша.

Съединени американски щати ще продължи да работи с европейските си сътрудници, наблягайки основното значение на обезпечаването на кибер и физическа отбрана на сериозната енергийна инфраструктура. Дори и най-диверсифицираните енергийни системи мога да бъдат подкопани от кибер офанзиви, без значение дали са държавни или частни играчи. И е от огромно значение ние да поддържаме и да продължим да разширяваме постоянните ограничения, които взимаме във връзка с физическата и кибер сигурност на тези съоръжения.

Докато Европа работи за диверсифициране на енергийния си бранш, има и планове, които биха подкопали тези старания. Както секретар Тилърсън съобщи в неговата тирада в Уилсън център, в Съединени американски щати споделят тези необятно публикувани европейски терзания за някои от плановете, които включват Северен поток и няколкото тръби на Турски поток. Ние сме доста поредни в нашите терзания и по двата плана още от оповестяването им, като нашите визии за тях остават без смяна до момента. Ние сме съгласни с доста от нашите европейски сътрудници, че тези планове укрепва съветското владичество на европейския газов пазар и понижават благоприятни условия за диверсификация на енергийните източници. А по този начин ще се реализира и задачата на Русия да подкопае дейностите на Украйна като транзитираща страна и да приключи ролята ѝ на главен транзитьор на съветските доставки към Европа.

Съединени американски щати поддържа напъните на Европейската комисия да подсигурява, че най-малко Северен поток 2 ще бъде построен по отношение на цялостните условия на регулаторите за либерализиран енергиен пазар, в това число и за цялостно използване на Третия енергиен пакет и всевъзможни спомагателни условия.В този смисъл ние одобряваме добре предложениеето за промени на Третия енергиен пакет, които неотдавна бяха показани от Европейска комисия.

Добрата вест е, че благодарение на Съединени американски щати през последните две години Украйна е направила големи стъпки за възстановяване на своята енергийна сигурност – построени са газови интерконектори с Полша, Словакия и Унгария. Украйна не внася непосредствено никакъв съветски природен газ от ноември 2015 година, което е в действителност необикновено достижение за компания, която в миналото бе напълно подвластна от съветските доставки. И Съединени американски щати поддържат Украйна във връзка с нейните цели за енергийна сигурност. Нашите стратегии оказват помощ за промяната в енергийния им бранш, понижават корупцията и усилват приходите за страната. Преди това украинските газови оператори губеха доста пари, а в този момент действително дават доходи за хазната. А това е добра стъпка.Нашите стратегии помогнаха също по този начин да се усили енергийната успеваемост при вътрешната консумация на природен газ като се понижи и зависимостта от доставките на съветско гориво.

Вече бе необятно огласено, че Съединени американски щати постановиха нови наказания на Русия – Актът за противопоставяне на съперниците на Америка (CAASA) като този акт се отнася за съветските газопроводи като Северен поток 2, който може да подкопае европейската енергийна сигурност. На 31 октомври тази година Държавният департамент издаде за обществото управление за осъществяване на този акт. От него Раздел 225 приканва за редица благоприятни условия за наказания против непознати лица, за които се знае, че вършат обилни инвестиции в съветските „ специфични планове за недопечен петрол “. Категорията се отнася за планове за дълбоководни сондажи, добивите в Арктика, както и шистовите планове на територията на Руската Федерация, дружно с нейната изключителна икономическа зона.

Раздел 232 е за даването на специфични, неограничени права като това Съединени американски щати ще го съветва задълбочено със своите съдружници и сътрудници, преди да го употребява. Този раздел планува голям брой наказания за физически и юридически лица, които правят характерни типове вложения или оферират избрани типове поддръжка във връзка с съветския износ и развиване на тръбопроводи. Мисля, че това обгръща гамата от аргументи, заради които аз съм тук и какво се опитваме да направи, дружно с малко от глобите. Готов съм да давам отговор на вашите въпроси. Благодаря.

Модератор: Много ви благодаря за тези бележки Джон. Сега ще стартираме порцията от въпроси и отговори. Ще стартираме с квалифициран въпрос от публицист от Литва, Пранцискус Ваисвила (Pranciskus Vaisvila), който написа за BNS. Мисля, че вие се докосвате до тази тематика, само че може би би трябвало да се даде малко по-обширен отговор. Въпросът е каква е позицията на американското държавно управление за Северен поток 2, и дали това се приема за проблем за енергийната сигурност на Балтийските страни, по-конкретно за Литва?. Благодаря.

Джон Макарик: Както споделих доскоро, ние сме срещу Северен поток 2 по ред аргументи. Като гледаме задачата, стояща зад Северен поток 2, съществуващите газопроводи, преминаващи през Украйна, са повече от задоволителни за доставките на газ през Европа. Поради това тук не приказваме за икономическо решение, взето от Русия. Това е повече политическо решение, което те са взели. Те биха желали да пресечен преноса на природен газ през Украйна, което ще постави край и на приходите за страната, а и ще затрудни доставките.

Имаме и друго терзание във връзка с обстоятелството, че един газопровод ще концентрира близо 75%, в случай че обединим Северен поток 1 и 2, това са близо 75% централизация на потоците на природен газ по един маршрут. А ние считаме, че това работи точно срещу задачите на енергийната диверсификация.

На базата на тези две аргументи, прекъсването на украинските доставки е повече политическа маневра, в сравнение с икономическа. И настрана рисковете за 75% от доставките на газ за Европа в действителност не е вида диверсификация, който ние желаем да забележим.

Модератор: Благодаря ви. Следващия въпрос е от Хъфингтън пост, Гърция, Костас Мавраганис.

Хъфингтън пост: Поздрави от Гърция. Американския дипломат в страната ми, Джефри Паит, неотдавна съобщи, че Съединени американски щати има проекти във връзка с пристанището в Александруполис, в това число и база за хеликоптери. В светлината на развиването на Транс-Адриатическия газопровод, каква е вероятността за тези проекти от енергийна позиция? Има ли и спомагателни проекти за американски вложения в областта на енергетиката във връзка с Александруполис в Гърция като цяло? Какво е мнението на Съединени американски щати за Източносредиземноморския газопровод и югоизточно Средиземно море. Дали страна е удовлетворена от напредъка по плана досега? Също по този начин можете ли да коментирате и напрежението в последно време сред Турция и Кипър?

Джон Макарик: Очевидно е, че ние поддържаме ТАП, както и газопровода, който доставя синьо гориво за ТАП.Мисля че едното, върху което желая да се концентрирам е нашето утвърждение за остров Кърк, тъй като считам, че това LNG оборудване е за образец, който можем да използваме и за други елементи на Европа. Затова бих споделил, че ние поддържаме ТАП, както и планове, сходни на този на Кърк, а в случай че можем да го създадем, и Александруполис. Така че да ние поддържаме Александруполис.

Модератор: За нашия идващ въпрос се обръщам към Даниел Брослер, който има въпрос от името на Suddeutsche.

Seuddeutsche: Благодаря ви. Ако самодейността на Европейска комисия във връзка с Северен поток 2 не е сполучлива и планът продължи по проект, каква ще бъде реакцията на Съединени американски щати – допустимо ли е европейските компании, инвестиращи в плана, да чакат наказания за това?

Джон Макарик: Мисля, че с цел да отговоря на този въпрос, би трябвало първо да забележим какви са точните контури на каквато и да е инвестиция. Задавате ми въпрос, който допуска избрани фактори, при които вероятностите са прекомерно огромни, с цел да бъдат елементарно оценени. Най-вероятно това ще е нещо, което Съединени американски щати ще проучват в допълнение, само че ние не виждаме опция Северен поток 2 да бъде издигнат. Просто ние чакаме, че това е нещо, което допускаме, че няма да се случи.

Модератор: Благодаря ви. Следващият въпрос е на Сандра Великович (Sandra Veljkovic) от Хърватия, публицист от Vecernji List Daily.

Сандра Великович: Здравейте, аз имам два въпроса. Първият е обвързван с продължаващата сага сред хърватската енергийна компания INA и унгарската MOL. Наскоро стана ясно, че съветската „ Роснефт “ има интерес да закупи част от акциите на INA. Какъв е вашият коментар за това? Другият въпрос е обвързван с LNG терминала, очакван да се построи на остров Кърк. Ние сме наясно със стратегическата му значимост, само че въпреки това към този момент има отчети, че доставеният посредством терминала газ ще бъде с 20% по-скъп от съветското синьо гориво. Така че дали съгласно вас има баланс сред стопанската система и сигурността на доставките?

Джон Макарик: По отношение на първата част на вашия въпрос мога да кажа, че не съм виждал данните и по тази причина не бих предпочел да разясня нещо, което не знам.За плана на остров Кърк и ценовия фактор има два значими момента. Единият е, че диверсификацията постоянно е положително нещо и фактът, че се случва в този момент, в случай че в действителност е с 20% по-скъпа доставката, то аз не бих го предпочел. Това е единствено в случай че цифрите са правилни. Но сумата, която руснаците могат да изискат за доставки на природен газ, постоянно ще бъде лимитирана, тъй като те знаят, че има конкуренция на пазара. И в действителност това е концепцията, която обсъждаме тук – да сме сигурни, че има конкуренция.

Вторият миг е, че в случай че погледнете разноските за конвертиране на природен газ в LNG, цената за регазификацията му и транспортните разноски, то ще видите трагично понижение в последните години. И в случай че погледнем нещата от този ъгъл, то не мисля, че казусът ще е „ какъв брой по-ниска ще е цената “, а аз съм уверен, че ще бъде по-ниска. И ще става все по-конкурентна през идващите години. Затова не считам, че цитираните от вас числа, ще бъдат точни и считам, че те могат да се трансформират. И още веднъж: конкуренцията постоянно е значима.

Модератор: Благодаря ви. За нашия идващ въпрос се обръщам към Анна Сауърбрей Anna Sauerbrey от Der Tagesspiegel в Германия

Анна Сауърбрей: Здравейте имам два въпроса. По първия бих желала да чуя малко повече за вашето виждане по какъв начин бихте желали да се развива пазарът на LNG отсега нататък? Колко лиценза смятате да издадете в околните години? Също по този начин бих желала да ми дадете още малко пояснения по тематиката, която сътрудника ми Даниел Брослер засегна доскоро във връзка на немските компании. Аз считам, че очертанията на техните вложения във връзка с уговорките им към плана са много ясни. Така че можете ли още един път да ни споделите дали немските компании ще бъдат цел на глобите?

Джон Макарик: По отношение на лицензите, апелирам изчакайте малко, с цел да проверим това. А по втория ви въпрос не мисля, че концепцията е немските компании да бъдат цел на глобите. Смятам, че концепцията е хората, които вземат участие в съответни планове, под надзора на или включени в листата на CAASA, да бъдат обект на наказания, които са настоящи към този миг. И още веднъж напомням, че глобите са координирани и с европейските ни сътрудници.

Ние имахме към този момент няколко пътувания с управителния състав на Департамента ни в Европа. При визитите говорихме освен с държавните управления, само че и с част от фирмите, участващи в разнообразни планове на Стария континент. Не мисля, че концепцията на тези наказания е да санкционират или да са ориентирани, в случай че употребявам вашите думи, към никоя европейска компания. Те са, с цел да сме сигурни, че поддържаме твърда линия, а руснаците да схванат, че на нападателните дейности, които започнаха в Украйна, ще бъде отговорено изрично.

По отношение на лицензите, които ще издадем, сега нямам данните пред мен. Но ние либерализираме разпоредбите, както съобщи моят секретар в неговата тирада, за да увеличим размерите от полутечен природен газ, който експортираме от Съединени американски щати. И ние работим освен в страната ни, само че и с нашите европейски сътрудници да определим каква инфраструктура е нужна, с цел да се форсира търсенето.
И още веднъж – диверсификацията и конкуренцията са главната ни концепция, която се опитваме да развиваме тук - постоянно е добре да има повече варианти за европейските нации и да има отворени пазари.

Модератор: Благодаря ви. Обръщам се към Влад Барлеану (Vlad Barleanu), който е от Sursa Zilei, Румъния.

Sursa Zilei: Здравейте. Моят въпрос е какъв е вашият метод към държавните управления от Европейски Съюз и страните от НАТО, които поддържат програмата за енергийна сигурност на Руската федерация?

Джон Макарик: Мисля, че методът ни е пореден във връзка с това, че ние имаме вяра, че в Европейски Съюз има доста народи, най-малко 10, които се оповестиха срещу газопровода. Така че в действителност считам, че ние сме доста повече обединени, в сравнение с разединени по този въпрос.Нашият метод считам, че е преди всичко изкусен, и с цел да продължи, както към този момент заявих ние имахме две визити на високо равнище. Нашите публични шефове на Държавния департамент бяха на посещаване в разнообразни европейски столици, с цел да изясняват за глобите и каква е тяхната цел. Смятам, че сме доста транспарантни и отворени, както се изисква да сме, към нашите европейски съдружници във връзка с нашите планове за наказания и по какъв начин те да бъдат разгърнати.

Модератор: Благодаря ви. За идващ въпрос се обръщам към Мартин Кае от Jyllands-Posten в Дания.

Мартин Кае: Благодаря ви. При мен връзката не бе добра, само че мисля, че ви чух да казвате, че не очаквате Северен поток 2 да бъде издигнат. И в случай че това е по този начин, можете ли да разсъждавате върху това - за какво очаквате да не се случи?
А вторият ми въпрос е: в датския парламент сега се разисква законопроект, посредством който ще бъде допустимо държавното управление да отхвърли настояванията за Северен поток 2 по политически аргументи. Ако това е допустимо, то ще насърчите ли държавното управление да отхвърли настояването за градеж по политически аргументи?

Джон Макарик: Първо аз считам да обясня, за какво съгласно мен няма да се случи. Не се виждам аз да кажа, че планът може да се реализира някой ден. Генерално ние сме срещу плана, не виждаме по какъв начин той ще се случи. Поради това за какво бих разглеждал всякаква друга алтернатива или опция? На второ място ние сме наясно какво прави държавното управление на Дания. Очевидно е, че те по този метод упражняват правата си на суверенна нация, която може да вземе решение по този въпрос. Ние бихме подкрепели всяко тяхно решение, което биха взели, във връзка с Северен поток 2.

Модератор: Благодаря ви. Сега ще се върнем на един авансово заложен въпрос от нашия литовски публицист от телеграфната организация BNS. Неговият въпрос е какъв брой LNG доставки от Съединени американски щати за Литва се чакат през идната година и дали експортът на полутечен газ ще се разшири бързо в идващите пет години за Литва? Защо смятате по този начин?

Джон Макарик: Първо мисля, че досега има единствено една доставка на полутечен природен газ за Литва. Но считам, че въпросът не е в броя на доставките, тъй като това ще се случи когато има повече пренос. Идеята е да има опция за различни доставки, макар че за момента не сме доста ангажирани с размерите им. А диверсификацията дава на пазарите опция да дефинират цените както и опцията литовските жители да имат достъп до полутечен газ.

Модератор: Благодаря. За идващия въпрос е обръщам още веднъж към Huffington Post, Гърция

Huffington Post: Искам да помоля за коментар във връзка с газопровода, в случай че сте недоволни от напредъка и развиването на плана досега. Както и за напрежението сред Кипър и Турция.

Джон Макарик: Не мисля, че в подтекста на диалога е уместно аз да разясня въпросите сред Кипър и Гърция. Имаме други специалисти, които могат да приказват по тази тематика. Извинете.И явно е, че ние сме срещу голям брой тръби на Турски поток и сме за повече диверсификация на доставките за този район.

Модератор: Благодаря ви. Имаме още един възложен въпрос от телеграфна организация BNS в Литва, който е: Как Литва може отсега нататък да диверсифицира още своя енергиен пазар?

Джон Макарик: Както всеки един от нашите европейски сътрудници, считам, че ключът към диверсификацията е да имаш допустимо най-вече точки за доставка на природен газ, и оптимално доста синьо гориво да се транзитира. Така че ние поддържаме този тип развиване на газопроводната мрежа, както и за достъп до оптимално доста източници на природен газ.

Модератор: Благодаря. За страдание това беше последния въпрос, за който имахме време. Заместник Макарик, желаете ли да добавите нещо, преди да приключим диалога?

Джон Макарик: Не, в действителност, бих желал да благодаря на всички по телефона. Оценявам въпросите ви. Оценявам, че отделихте от времето си, с цел да чуете част от концепциите, които имаме във връзка с енергийната сигурност и диверсификацията тук, в Европа.

Благодаря ви доста.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР