Заместник-министрите ще бъдат назначени бавно, тъй като всеки ще бъде

...
Заместник-министрите ще бъдат назначени бавно, тъй като всеки ще бъде
Коментари Харесай

Иновация! Правителството търси зам.-министри в Google, герберите да не са видими

Заместник-министрите ще бъдат назначени постепенно, защото всеки ще бъде тестван, най-малко с търсене в Гугъл, това споделят представители и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, които са обезпокоени от бавното окомплектоване на властовите позиции в страната.  

От ПП-ДБ изясняват, че няма по какъв начин да спрат достъпа на ГЕРБ до позиции в изпълнителната власт, тъй че се чака хората на Борисов да наложат свои представители в разнообразни ведомства. Единственото изискване, което се пробват да слагат от обединението на " смяната ", е " герберите да не са доста забележими гербери ".

 

Така назначенията в държавната администрация и систематизиране на постове към този момент са изострили връзките сред двете обединения ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 

Оказва се, че две седмици откакто кабинетът " Денков - Габриел " постави клетва, то са налице и първите проблеми сред подкрепящите партии, а точно - попълването на позициите за заместник-министри и регионални шефове. Основният проблем пред тези назначения са все по този начин изчезналия механизъм, по отношение на който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се договарят по-лесно и безпроблемно за избрани позиции.

 

Показателни са и реакциите по тематиката с назначението на Румен Спецов за началник на Националната организация по приходите (НАП) от финансовия министър Асен Василев. Според ПП-ДБ то е било категорично в съгласие с Бойко Борисов, който не е имал възражения, само че от партията въпреки всичко възроптаха. Именно по тази причина в този момент ГЕРБ са настояли в " подмяна на Спецов " отпред на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) да бъде назначен Васил Грудев като представител на партията, написа " Капитал ".

 

Именно неговото име е било обсъждано на среща сред двамата ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел и управленията на двете парламентарни групи. От ГЕРБ са споделили, че няма да договарят за номинацията и чакат назначението да стане факт до дни, а предстоящо в ПП-ДБ не са съгласни, само че пък са получили ултиматум, че може да последва отдръпване на поддръжката на ГЕРБ за кабинета.

Припомняме, че Грудев беше номиниран от ГЕРБ за претендент аграрни министър в проектокабинета на проф. Николай Габровски в 48-ото Народно заседание. През 2014 година е бил длъжностен министър в кабинета на Георги Близнашки. Веднага по-късно във втория мандат на Борисов стана зам.-министър на земеделието с сектор " Програма за развиване на селските региони ", а сред 2006 и 2013 година Грудев заема разнообразни позиции в ДФЗ, който в този момент от ГЕРБ желаят да оглави.

Това е и главната причина ПП-ДБ да възразят на номинирането му, само че отговорът на ГЕРБ е бил безапелационен. В същия диалог е бил обиден и въпросът с шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ), където ГЕРБ също са поискали власт.

 

Как се търсят зам.-министри?

 

Според сътрудниците сходни обстановки се развиват и с назначението на заместник-министри, което очевидно върви доста постепенно. Още в първите дни Дамян Дамянов, който бе назначен за зам.-министър на земеделието и храните, престоя на поста едвам три часа, преди да бъде освободен. Причината - публични реакции подсетиха ръководещите, че Дамянов е бил помощник на Държавна сигурност. Отделно от това той е прочут и от сборника " Черната книга на държавното разхищаване " като " горския на Румен Вълка " и дълготраен шеф на Югозападно държавно дружество, в което Гайтански построи противозаконната си постройка на брега на язовир " Искър ".

Отделна разграничителна линия съставляват регионалните шефове, откакто всички, назначени от служебното държавно управление на Румен Радев, подадоха оставки. Очаквано ПП-ДБ не желаят да поддържат фрагменти на ГЕРБ, а от своя страна хората на Борисов не желаят да поддържат някогашните регионални, назначавани от Политическа партия в постоянния кабинет на Кирил Петков.

 

Засега двете обединения са постигнали единодушие, че търсят " безпартийни и специалисти ". Куриозно, само че факт е, че е имало и концепция за назначение на регионалните шефове на ротационен принцип, която е била отхвърлена от ГЕРБ поради локалните избори. Причината - точно в границите на първите девет месеца от ротацията се падат кметските избори, за които регионалните шефове са основни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР