Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков награди иновативни компании, отличени в

...
Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков награди иновативни компании, отличени в
Коментари Харесай

Заместник-министър Момчил Неков награди иновативни компании от хранително-вкусовата промишленост

Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков награди новаторски компании, отличени в състезанието за нововъведения на провеждащите се в Пловдив АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022.

Момчил Неков връчи премиите в раздела за машини и технологии в хранително-вкусовата индустрия, където бяха отличени три компании. Плакет и диплом получи продуктът „ Фино смляна люспа от шипков плод, подсладена с тънко смляна плодова фруктоза “. Иновацията е на българската компания „ Балевски и Киров “ ООД. Пункт за рандеман на месо от наедрял рогат добитък на компания „ Блиц “ ЕООД бе отличен с диплом за новаторски артикул. Димитровградската компания „ Фермата 2016 “ ЕООД също бе отличена за нов тип бонбони от магарешко мляко, създадени благодарение на фабрика „ Алпи “.

„ Ние сме не запомнили усета на българските артикули. Една от главните цели на управлението на Министерството на земеделието, специалистите и Селскостопанска академия е да върнем този същински усет на родните артикули “, сподели Неков.

49 продукта, научни разработки и технологии на 26 компании и 11 научни института участваха в десетте раздела на състезанието тази година.

Наградата „ Учен на годината в региона на аграрните науки ” получи доцент доктор Димитър Якимов от Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите – Филиал Велико Търново. Той е създал модел за състав за терапия на коронавируси посредством повишение на хранителната стойност на продуктите.

В категорията „ Машини и инвентар за растениевъдството “ плакет и диплом за новаторски артикул получиха две компании: “Плевен агроконсулт “ ЕООД България с артикул „ Машини и багове за предпазване на зърно и фураж “ и Granit Parts (подизложител на Postrade) за артикул „ Proboss седалка AS3520 въздушно окачване SEAT AS3520 AIR Suspension3 “. Двата продукта са с немско произвеждане и качество.

В категорията „ Технологии на растениевъдството “ плакет и диплом получи „ Фиамма “ ЕООД за „ Култиватор-сечка SACHO Geacut “, създаден от испанската компания „ TMC Cancella “. С диплом бе отличена и българската компания „ Придистик “ ЕООД за новаторския артикул „ GRAS системи за мъдро земеделие “, който е на международно равнище за прецизни агрорешения.

В раздела „ Машини и съоръжения за отглеждането на животни “ плакет и диплом за новаторски артикул получи „ Агритоп “ ЕООД за система за отвесно покачване, която улеснява фермерите.

В раздела „ Технологии за отглеждането на животни “ бе отличена компания „ Олтек България “ ЕООД за продукта „ Система за надзор и ръководство на храненето “.

Овощарският институт – Пловдив получи за плакет и диплом в раздела „ Сортови семена и посадъчен материал “ за нов сливов вид Пагане. С диплом за новаторски артикул бяха отличени Институтът по зеленчукови култури „ Марица “ за краставица Тереза и Институтът по царевица – Стара Загора, за царевични хибриди Кнежа 573, Кнежа 575 и Кнежа 651.

В раздела „ Торове и препарати за селското стопанство “ бяха отличени три компании за нововъведения в биоземеделието. Първата, „ Сумит Агро Румъния СРЛ “ – клон България, получи плакет и диплом за бактериален подобрител на почвата с название „ Амилис “, създаден във Франция. Иновацията за биостимулация на растежа и физиологичното развиване на растенията Tytanit, създадена от полската компания “Интермаг “ и показана от АСД ЕООД у нас, получи диплом. Специализираната комисия отличи и биотор за инсектицидно деяние „ Метамакс “ на „ Глобал Агро Сълюшън “ ООД.

В раздела „ Научна активност и разработки “ премиите връчи ръководителят на Селскостопанската академия проф. дн инж. Мартин Банов. Плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията „ Н. Пушкаров “ за апаратура за филтриране на слънчогледово масло благодарение на ултразвуково поле. Добруджанският аграрни институт – Генерал Тошево, бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „ Красела “, както и Институтът по розата и етеричномаслените култури – Казанлък, за парфюм „ Тютюн и рози “.

„ Фарм Солюшън “ ЕООД получи плакет с диплом в раздела „ Животновъдство “ за новаторска система за надзор и ръководство на храненето във фермата DTM Профешънал. Продуктът е създаден в Италия от Dinamica Generale S.p.A.

В раздела „ Машини и технологии за произвеждане на виновност и спиртни питиета “ „ Адиг “ ЕООД получи плакет и диплом за лични стратегии за оправдано лозарство и винарство Енотерис, създадени от френската компания Sofralab Martin Valatte.

Научните проучвания и нововъведенията са инвестиция в бъдещето, разясниха участниците в събитието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР