Светият Синод на Българската православна църква разпространи пасхално послание по

...
Светият Синод на Българската православна църква разпространи пасхално послание по
Коментари Харесай

Светият Синод се обърна към народа с пасхално послание

Светият Синод на Българската православна черква популяризира пасхално обръщение по случай Възкресение Христово. Това е първото обръщение на Синода, откогато патриарх Неофит умря преди два месеца.

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Дивен и популярен, прелестен и скъп е всеки един подарък, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и обичано създание – индивида, който Той сътвори по Своя свят облик и който предназначи да доближи и до богоуподобяването.

Безбройни са Божиите блага за нас, само че максимален и най-щедър всред тях е дарът на Възкресението. Победата над гибелта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна мощ на злото, е кулминационната точка, най-висшата и безапелационна изява на Божията обич към нас и към цялото създание.

Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена непорочност, хубост и целокупност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а поради нас и нашето избавление. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и по този начин проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички тези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път.

В това е и цялата наша религия и вяра, всичкото ни упование; онази наслада, която Сам Той пръв ни възвести и която никой не ще може да ни отнеме: „ Радвайте се! “ (Мат. 28:9). И още: „ Радвайте се и се веселете, тъй като огромна е премията ви на небесата “ (Мат. 5:12). „ Радвайте се постоянно в Господа, и отново ще кажа: радвайте се “ – възкликва и апостолът на народите (Фил. 4:4), тъй като тази наслада по своята дълбочина и своето наличие е единствена по рода си, несравнима с никоя друга. Само с нея и единствено с помощта на нея ние можем да бъдем духовно здрави и цялостни. Тя е, която ни дава силите, нужни ни да преодоляваме всяко тестване и прелъщение в дните на нашия земен живот.

С Възкресението на Христа Спасителя гибелта беше потъпкана и към този момент няма онази власт, с която беше поробила индивидите. Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и гибелта.

Празният гроб в утрото на третия ден засвидетелства освен истинността на Божиите обещания, само че и това, което чака нас – вярващите в Бога и уповаващите се единствено на Него, тъй като Бог „ посредством възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива вяра “ (1 Петр. 1:3). Тази вяра е постоянно с нас и в нас – чиста, светла и непомрачима. С нея и с вярата във Възкръсналия от мъртвите ние „ вървим, а не с виждане “ (2 Кор. 5:7). С религия и вяра в Бога, посредством Когото „ живеем, и се движим, и съществуваме “ (Деян. 17:28).

Тази избавителна религия и тази светла вяра са крепили всички праведници – още през цялото време на историята на човешкия жанр до през днешния ден.

В епохата на Стария завет, време на съкровеното и затаено очакване, те са били известни единствено на малко на брой. Сега, след Боговъплъщението и Възкресението на Христа Господа, те са към този момент притежание на всекиго и на всички и единствено от нас зависи да се възползваме от даруваното ни от Бога избавление.

Сега обаче, въпреки и скръбни в света (срв. Йоан. 16:33), въпреки и гонени поради истина и хулени, и плачещи (срв. Мат. 5:4, 10-11), въпреки и към момента подвластни на гибелта, която по думите на свети деятел Павел е „ най-последен зложелател, който ще бъде погубен “ (1 Кор. 15:26), правилните на Христа Иисуса живеят в предчувстване на бъдещите богатства, тъй като както за апостола, по този начин и за всички тях „ животът е Христос “ (Фил. 1:21).

Като православни християни, от нас се чака да живеем с ясно осъзнаване на тези съществени истини на нашата избавителна религия, които са ни нужни изключително доста в този момент, когато към нас продължава да има към момента толкоз доста несправедливост, принуждение и гибел. Да молим Христа, Който единствен е нашият път и истина, и живот (срв. Йоан. 14:6), да дарува Своето избавление и безконечен живот на всички отминали от този свят с твърда религия и вяра във Възкресението. Да Го молим за нашите близки, само че и за нашите врагове, както Сам Той ни учи и приканва (срв. Мат. 5:44; Лука. 6:27-28, 35). Възкръсналият от мъртвите да им дарува светлина, наслада и живот безконечен.

Нека в този най-светъл ден Христовото Възкресение просветли всяка душа и всяко сърце, да прогони от нас всяко обезверение и подозрение, обезсърчение и безизходност, тъй като ето: „ Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък “ (1 Кор. 15:20).

Отечески поздравяваме с празника на Възкресението всички правилни рожби на светата ни Църква, в Родината и надалеч от нея, като на всички желаем светла и изобилна пасхална наслада и всяко положително от Господа.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ

и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Сухопътни войски. СИНОД

И НАМЕСТНИК НА ОВДОВЕЛИЯ СОФИЙСКИ ЕПАРХИЙСКИ ПРЕСТОЛ

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

ЧЛЕНОВЕ НА Сухопътни войски. СИНОД:

† На Съединени американски щати, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН, наместник на овдовелия Сливенски еапархийски трон

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ

† Старозагорски митрополит КИПРИАН

† Видински митрополит ДАНИИЛ

† Доростолски митрополит ЯКОВ
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР