Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по

...
Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по
Коментари Харесай

Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили

Отпускат 42 милиона лв. за зарядни станции за електрически автомобили по автомагистралите. Парите идват от програмата " Транспортна сигурност ”. Станциите ще бъдат построени в околните 2 години и половина. Като изискването е да бъдат по коридорите на по този начин наречената Трансевропейска транспортна скица. В нея попадат главно автомагистралите Тракия и Струма. След построяването им пътуването сред градовете с автомобил като този ще бъде доста по-лесно.

Екип на NOVA се качи в електрическия автомобил на военачалник майор Груди Ангелов. " Зареждам го според от километража, който ще бъде навъртян, и от метода на шофиране. Вчера сутринта съм я свалил от зарядната станция. Изминал съм 107 километра и остават още 226 километра ”, изяснява Груди Ангелов.

Разказва, че до момента не е имал проблем с намирането на станция, когато пътува в страната.

" Със междинна скорост 120 км/ч и сред 35 - 40 лв. – на отиване и връщане пропътувам 600 километра ”, твърди той.

Засега електроавтомобилите не са огромен част от всички коли по пътищата ни. Техният брой е тъкмо 17 458. Но това ще се промени в околните 5 години.
" Ще са най-малко три пъти повече, което значи, че зарядните станции би трябвало да бъдат в същата градация. Даже малко повече ”, показва  Илия Левков от Национална браншова организация за електрическа подвижност.

Затова от Министерството на превоза ще оказват помощ с още места за зареждане. " Нашата задача е да изградим най-малко 160 станции. Те ще бъдат във всички елементи на страна, като се изключи Югозападния регион, който е регион в преход и изключен от тази скица ”, съобщи  Мартин Георгиев от Министерство на превоза.

" По принцип зарядната инфраструктура в България е добре развита. По инструкция 94 от 2014 година беше заложена целесъобразна численост от към 7000. Останалите 6000 още не сме ги постигнали, само че вървим в тази посока ”, акцентира Илия Левков.

А с множеството станции ще е допустимо и по-лесното пътешестване. " Да извадим електрическите автомобили отвън градовете и да може да се пътува обикновено ”, показва Мартин Георгиев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР