Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов и представителите на бизнеса

...
Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов и представителите на бизнеса
Коментари Харесай

Зам.-министър Чамбов и представителите на бизнеса обсъдиха проблемите и перспективите в горския сектор

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов и представителите на бизнеса разискаха проблемите и вероятностите в горския бранш. Пред участниците инж. Чамбов показа настоящите начинания на министерството за развиването на бранша.

„ В момента се работи по Наредба 8 за сечите, като оферти за промени могат да се подават до края на месеца “, осведоми заместник-министърът. И разясни, че се приготвят и промени в Закона за горите, като посочи, че на по-късен стадий ще станат ясни измененията, които се вършат за те да поддържат дърводобива и преработката на дървесина.

Заместник-министърът акцентира, че Министерството на земеделието и Изпълнителната организация по горите ще вземат участие интензивно в работата по тези нормативни актове, тъй че да са в поддръжка на бранша. „ Имаме положително партньорство и връзка с Народното събрание и се надяваме да защитим интереса на сектора и лесовъдската колегия “, посочи инж. Чамбов.

Тема на полемиката бе и заповедта, ограничаваща до 30% сечите в 100 годишните гори. Инж. Чамбов изясни, че има отчет на министерството, в който са включени и мнения от научните среди за отпадане на заповедта. „ Тази позиция се поддържа и от министъра на земеделието, само че все още тя към момента не е анулирана, защото дейностите в посока нейното отпадане към момента не престават “, обясни аграрният заместник-министър.

Участниците сложиха въпрос за импортираните оферти за изменение на Закона за водите, които засягат и действия в горския бранш. Според тях заложените промени не са в изгода за стопанисването на горите и няма да способства за подобряването на употребата на санитарно-охранителните зони. Делегатите в кръглата маса одобриха декларация с позиция по отношение на заложените промени и тя ще бъде изпратена до Комисията по околна среда и водите и Комисията по земеделието, храните и горите, както и до всички парламентарно показани политически сили.

Представителите на бизнеса подчертаха, че нейното деяние затруднява работата им и пречи на развиването на бранша. Те показаха и други съществени компликации, които срещат в активността си. Според тях измежду водещите е неналичието на суровина, което води до понижаване или краткотрайно прекъсване на работата и редуциране на личен състав. Липсата на фрагменти и дълготрайно обмисляне също са измежду перипетиите, които срещат всеки ден. Едно от главните им претенции е отпадане на рестриктивните мерки за рандеман на дървесина и гарантиране на сигурността на доставките на суровина.

По време на срещата бе коментиран и Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година Пред участниците бяха показани и така наречен горски ограничения, които са заложени в проекта, чиято съществена цел е да подкрепи напредъкът на дърводобивната и дървопреработвателната индустрия.

Експерти от Министерството на земеделието показаха информация за развиването на горския бранш и настоящата обстановка в бранша. Бяха направени презентации за активността на мебелната и дървопреработвателната индустрия, както и от браншовите организации с фокус проблемите и провокациите пред активността им.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР