Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна

...
Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна
Коментари Харесай

Иран и ЕС обсъдиха бъдещето на ядрената сделка

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна с върховен посланик от Европейски Съюз в събота, с цел да разиска бъдещето на нуклеарната договорка, декларират държавни медии на фона на възходящото напрежение сред Техеран и Вашингтон.

Срещата в Техеран сред Абас Арагчи и Хелга Шмид, заместител на първия посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини, се концентрира върху нуклеарната договорка от 2015 година, като в същото време визира и " районни и интернационалните въпроси ", съобщи организация ИРНА.

Разговорите следват офанзивите от четвъртък против два танкера в Оманския залив, които Съединените щати упрекнаха Иран, макар отричането на Техеран.

Отношенията сред Съединени американски щати и Иран ескалираха, откогато президентът Доналд Тръмп се отдръпна предходната година от нуклеарното съглашение, което Иран подписа със международните сили.

Европейският съюз е ревнив покровител на съглашението и даде обещание да поддържа Техеран пред осакатяващите американски наказания, само че иранските управляващи показаха неодобрение от неналичието на съответни стъпки, подхванати до момента.

Техеран е дал на останалите сътрудници в договорката период до юли, с цел да изпълнят обещанията си и предизвести, че ще отстъпи от основните си нуклеарни задължения.

Идването на Шмид в Техеран следва визитите на немския външен министър Хайко Маас и японския министър председател Шинзо Абе.

Последният е бил в иранската столица, когато се случиха офанзиви на танкерите, с гърмежи, които удариха японски транспортен съд и един норвежки.

Инцидентът стана наоколо до пролива Хормуз, основен воден път, който е от жизненоважно значение за международните доставки на нефт, провокира страхове за експлоадирането на спорове в района. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР