Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова участва в редовното заседание

...
Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова участва в редовното заседание
Коментари Харесай

Съвет на ЕС в Люксембург: Разглежда темите – Украйна, Китай, икономика, сигурност и отбрана

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова взе участие в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз, оповестиха от Министерство на външните работи. Съветът приготви идното съвещание на Европейския съвет, обменяйки отзиви по прехода към климатична индиферентност , Европейското изборно законодателство и Европейския учебен срок 2023 година

Дневният ред на Европейския съвет на 29-30 юни 2023 година ще включва тематиките Украйна, стопанска система, сигурност и защита, миграция, Китай, външни връзки . В рамките на подготовката на тази среща европейските министри показаха мощна поддръжка за Украйна, в това число във боен и финансов аспект. Заместник-министър Димитрова осведоми, че българското държавно управление е приело нов пакет военна помощ за Украйна в сходство с украинските претенции и наличните запаси.

Други акценти от полемиката бяха свързани с подвеждането под отговорност за интернационалните закононарушения в Украйна , европейската интеграция на страната и санкционната политика на Европейски Съюз по отношение на Русия. България даде висока оценка на устното междинно докладване на Европейска комисия по напредъка на Украйна, Молдова и Грузия в процеса на промени.

Важен за България въпрос от дневния ред на Европейския съвет е тематиката миграция .

„ Присъединяването на Европейски Съюз към Шенгенското пространство в границите на актуалната година е първокачествен приоритет за новото българско държавно управление “, акцентира българският зам.-министър. „ България работи интензивно по използването на пилотния план по българо-турската граница в осъществяване на своите задължения за запазване на външните граници на Европейски Съюз “ , добави тя.

По самодейност на Полша, министрите организираха къса полемика по прехода към климатична индиферентност . Българският заместник-министър прикани да се регистрират другите изходни позиции на страните членки, както и значимото значение на нуклеарната енергетика .

Съветът разиска предложенията за промени в Европейското изборно законодателство , свързани с идните през 2024 година избори за Европейски парламент. Държавите членки показаха позициите си по нуждата от преразпределение на местата в Народното събрание и възможното въвеждане на транснационални листи. Българската позиция се основава на в този момент съществуващата и призната през 2018 година уредба на изборния развой, която резервира салдото сред по-големи и по-малки страни членки и обезпечава нужното посланичество на жителите в Европейския парламент.

Министрите утвърдиха характерните рекомендации за страните членки в границите на Европейския учебен срок за 2023 година , с оглед приемането им от Европейския съвет на 29-30 юни 2023 г .

Специален посетител в работата на Съвета беше министърът на външните работи на Република Молдова Николае Попеску . Той показа в резюме напредъка на Молдова по рекомендациите на Европейска комисия, свързани с европейската интеграция на страната. Държавите членки приветстваха постигнатото от Молдова и насърчиха спомагателни старания в процеса на промени .

България изрази взаимност с Молдова, поради обстановката на сигурност и хибридните закани , на които е подложена. Приветства напъните на молдовското държавно управление за пълноценни промени и повишение на устойчивостта, и съобщи подготвеност за шерване на опит и експертиза за процеса на промени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР