Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова конкретизира мерките,

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова конкретизира мерките,
Коментари Харесай

Ето какво получават българите, които се върнат

Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова конкретизира ограниченията, които страната подхваща от началото на идната година, с цел да подтиква българи, които ще се завърнат от чужбина да  работят у нас. Те ще имат цялостен достъп до осведомителни услуги за работни места и устройване в съответните градове. Условието за използването на финансовата помощ е да се даде подписан контракт с шеф у нас.

Ето какво сподели Русинова на конгрес на младежкото ГЕРБ в Созопол:

В рамките на една година страната покрива разноските за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, до момента в който българите се открият на новото място.

В рамките до четири месеца се поемат разноски за детегледач, обезпечен през Бюрото по труда, образование по български език и стипендии за членове на фамилията с друго поданство, в случай че е належащо.

За да се подтикват младежите да не избират единствено огромните градове – София, Пловдив, Варна или Бургас,  се планува в допълнение възнаграждение на един човек с размера на половин минимална работна заплата, при избор на по-малък град.

От януари януари 15 млн. лева от Оперативна програма “Развитие на човешките запаси ” ще бъдат ориентирани от държавния бюджет за обособяването на „ Детски кътове “ във компаниите.

Услугата обаче ще е почасова – до 4 часа, а не целодневна. Новата скица е ориентирана към фамилиите с дребни деца и планува да се реализира в огромните градове, където има дефицит на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от фамилията.

За основаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще аплайват по план за финансиране от 50 до 150 хиляди лв., добави зам.-министърът на труда и обществената политика.

Данните на общественото министерство от извършени кариерни конгреси в страни-членки на Европейски Съюз, където има огромни български общности сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, в случай че имат условия за това.

Добре е, че имаме младежи, които получават образованието си в влиятелни университети в чужбина, те са благосъстояние за страната ни и би трябвало да поставим старания да ги върнем у нас. Ще се задълбочи наклонността не хората да търсят работа, а противоположното – дължи се на дигитализацията, електронните услуги и други фактори, сподели още Русинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР