Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов призова временно да

...
Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов призова временно да
Коментари Харесай

България призова ЕС временно да спре изпълнението на Пакет Мобилност I

Заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов прикани краткотрайно да бъде спряно осъществяването на наредбите в Пакет Мобилност I, отнасящи се за каботажа /без излизане от територията на ЕС/ и връщането на камионите, до приключването на военната експанзия на Русия против Украйна. Този зов е насочен на провелата се през днешния ден неофициална видеоконференция на министрите на превоза на Европейския съюз.

Заместник-министърът е показал, че войната в Украйна ще окаже дълготрайно отрицателно влияние върху положението на стопанската система и действието на транспортния бранш в Европейския съюз.

В Евросъюза работят огромен брой украински водачи, диспечери и спедитори. Много от тях се завърнаха в Украйна в отговор на военната готовност, което утежнява обстановката с неналичието на професионални водачи на тежкотоварни транспортни средства. Прилагането на новите ограничавания, по-специално правилото за връщане на транспортните средства, изисква спомагателни интервенции и водачи, които на този стадий е мъчно да се провеждат и ангажират. “ При такива рискови условия е значимо секторът на автомобилни транспорти на товари да бъде улеснен да работи по допустимо най-ефикасния и ефикасен метод, без ненужни отклонения, празни курсове и загуба на време и запаси “, е показал Владимир Върбанов.

По време на диалозите заместник-министърът на превоза и известията е отправил зов за координирани дейности на равнище Европейския съюз за бързо и безвредно извеждане на моряците, намиращи се в украинските пристанища. Той е показал, че българската страна поставя непрестанни и систематични старания за репатриране на членовете на екипажите, които са български жители, като до момента са евакуирани шестима от моряците, които към този момент са в България.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР