Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че затворниците Владимир Пелов

...
Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че затворниците Владимир Пелов
Коментари Харесай

Окончателно: Зам-министър обяви кой е виновен за бягството на Колев и Пелов от затвора!

Заместник-министърът на правораздаването Николай Проданов съобщи, че пандизчиите Владимир Пелов и Радослав Колев са съумели да избягат от Централния Софийски затвор по виновност на неопитни чиновници в пандиза.
Проданов заяви пред БНР, че през днешния ден ще бъдат оповестени заключенията от отчета на особено основаната работна група, която трябваше да откри по какъв начин на територията на Централния софийски затвор са импортирани оръжията, помогнали за бягството при започване на месеца.
Зам.-министърът посочи, че отчетът на комисията е бил подготвен през вчерашния ден, когато е бил и крайният период: „ Документът показва механизма, по който е осъществено бягството – т.е. какви са поредните крачки на двамата нарушители, тъй че от спалното помещение най-сетне да се озоват на независимост. И несъмнено е съсредоточен и върху минусите в организацията и върху човешките неточности, които са способствали за това бягство “, сподели Проданов.
Той призна, че има неточности от страна на надзорно-охранителния състав и добави: „ Правила има мисля премного – на всеки един пост да вземем за пример в пандиза има една специфична директива, в която е казано какви са правата и отговорностите на съответния постови надзорник. Вероятно част от тези отговорности обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както би трябвало и тук можем да създадем връзка може би с неналичието на опит нашите чиновници, може би и с проблеми в тяхната подготовка “.
Зам.-министърът акцентира, че става въпрос за младежи, които са били на промяна в пандиза по време на бягството: „ За младежи става въпрос по принцип. Въпросното поделение, което в края на краищата, е отговорно за бягството са все младежи “.
Проданов разкри, че в отчета са посочени съответни имена на чиновници, които съгласно комисията са позволили неточности в своята работа. „ Комисията излиза с предложение по отношение на тези наши чиновници да се заведат дисциплинарни производства. Аз мисля, че не трябва да вършим обществени към момента техните имена.
Нека да се заведат дисциплинарните производства, дано да се види съответно кой какво е правил и какво не е правил – т.е. действие-бездействие и когато се стигне до някакъв край от дисциплинарните производства, тогава бихме могли да оповестим и съответните имена “, добави той.
Не е ясно на този стадий по какъв начин оръжието е било импортирано на територията на пандиза, сподели още заместник-министърът: „ Огнестрелното оръжие е проникнало, несъмнено, извън... по някакъв канал и за прочут интервал от време то е било някъде укривано. В последния миг – т.е. в деня на бягството, то е било в спалното помещение “.
Относно ножа, употребен от един от бегълците Проданов сподели: „ Вариантите са още по-многобройни, тъй като едно хладно оръжие може в действителност да се създаде и ние досега не сме наясно дали това е заводски нож или самоделка. Но това не е толкоз значимо, значимо е по какъв начин е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на нарушител, в случай че нашите надзиратели карат службата си в пандиза освен без оръжие, само че те нямат у себе си и белезници, нямат и палки, в действителност нямат нищо “.
Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор на 3 април. Появи се информация, че хигиенистка в пандиза е единствената, която се е пробвала да спре двамата избягали нарушители, факт, който министърът на вътрешните работи Валентин Радев отхвърли. Освен това министърът на правораздаването Цецка Цачева и Валентин Радев обясниха в Народното събрание, че две министерства – на вътрешните работи и на правораздаването са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.
Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен обир на златарско ателие, похищение, в това число и на дете, и пукотевица по служители на реда през 2011 година, махленски е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият наследник беше задържан по съмнение, че му е оказал помощ.
27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за ликвидиране по изключително нечовечен метод на чиновник на Национална агенция за приходите поради полова задявка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР