Светломир Нешков, който е един от най-известните затворници у нас,

...
Светломир Нешков, който е един от най-известните затворници у нас,
Коментари Харесай

Един от най-известните затворници у нас излизв на свобода

Светломир Нешков , който е един от най-известните затвор ници у нас, се готви да излезе на независимост в петък. Куцара , както е прочут пандизчия та, е от над 2 десетилетия зад решетките, написа " България през днешния ден ".

52-годишният мъж е от русенското градче Мартен . През 90-те е именуван Бога на колите поради ловкостта му в обири те. Осъжданията му стартират от 1997 година Става прочут с това, че огромна част от закононарушенията прави след сполучлива симулация на психическо заболяване. Бяга и от психиатрична болница, където е пратен за експертиза по отношение на следствие на обир. Успешно се укрива две години и е арестуван на 7 март 2002 година във Варна, когато прави най-тежкото закононарушение в досието си - опит за ликвидиране на двама служители на реда.

Малко преди среднощ на 6 март 2002 година в дежурната част на Регионална дирекция на вътрешните работи - Варна, постъпва сигнал за опит за кражба на " Опел Кадет ". Патрулите в региона са известени и първи на мястото на престъплението идва екип на работа " Охранителна активност ". Полицаите доближават, без да пускат буркана и сирената, само че двамата апаши виждат патрулката и побягват. Униформените тичат след тях, като неколкократно предизвестяват, че ще стрелят. Бегълците не се подчиняват и чиновниците дават предупредителни изстрели със стоппатрони. Тогава единият стреля по служителите на реда, които дават отговор на огъня. На мястото са изпратени още екипи и куче. То открива в храстите мъж в безпомощно положение, който е арестуван. У него са открити военен револвер и шофьорска брошура на името на Николай Иринчев. Иринчев се оказва точно търсеният Нешков, който от този момент е зад решетките.

Куцара излежава присъда от 29 година и 11 месеца, която е групирана от голям брой други за разнообразни умишлени закононарушения. Сред тях са обири и грабежи, в това число с опит за ликвидиране, опит за бягство при конвоиране, опит за съзнателно ликвидиране на чиновник на Министерство на вътрешните работи, хулиганства, нелегално държане на огнестрелно оръжие. Реално има 14 присъди, а общият общ брой от наказванията се равнява на близо 95 година, само че след обединяването им остават под 30 години.

В момента Нешков е в централния софийски пандиз, където до неотдавна беше " кмет на затвор а ", само че до момента беше и зад решетките във Варна, Враца, Белене и Ловеч. Налагаше се да го местят поради спорове със чиновници и съкилийници и тъй като отказвал да се подчинява на разпоредби. До 2020 година са му налагани 20 дисциплинарни санкции. След като през предходната година изиска предварително освобождение, стана ясно, че администрацията на Софийския затвор , където Нешков е от 2015 година, счита, че има трайна смяна в държанието му. Почти от самото начало е трудово зает, работил е във фитнеса, в кухнята, приключва приблизително обучение. Получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет за 2021 година Заместник-председател е на затвор ническото съдружие на лишените от независимост . Участва интензивно в издаването на вестник " Затвор ническо право ", където води графа с правни препоръки.

Около другите му арестувания, преди да влезе в действие общата присъда , Нешков лежи по арестите седем години и половина, които се приспадат от общото наказване. След задържането му за стрелбата по ченгетата Нешков първо излежава и две годишна присъда за закононарушение от началото на 90-те години. Тя също е кумулирана към общото наказване. Куцара деликатно си отбелязва всеки ден, който е работил зад решетките. До края на тази седмица те ще станат 18 години и съвсем 9 месеца, или тъкмо 2601 дни. Тъй като два отработени дни се смятат за 3 излежани, по този метод Куцара е понижил присъда та с над 3 години и 7 месеца. След като се вземе поради работата и задържанията, се оказва, че той би трябвало да излезе на независимост на 24 май. Сметките са на Нешков и точността им се удостоверява от юриста му Калин Ангелов. Все още не е ясно дали управлението на софийския пандиз обаче ще ги схване. Разминаването идва от решение за Куцара отпреди 16 години, когато ловешкият съд пресметнал кумулациите, т.е. какъв брой би трябвало да лежи Нешков. Според тази присъда той излиза на независимост точно в този момент в петък. Пандизчия та признава, че там има неправилни сметки, само че тя не е оспорена и надлежно е влезнала в действие. Според друга трактовка Куцара ще би трябвало да остане за още 4 години зад решетките. Той обаче е безапелационен, че няма по какъв начин това да стане, откакто има влезнало в действие правосъдно решение. Не вижда вид, даже затвор ническата администрация да изиска обновяване на остарялото дело.

" Тогава аз ще мога да се възползвам от измененията на законите през годините и да се призная за отговорен, което преди време не беше вид. Тогава би трябвало към този момент да съм излязъл от дълго време ", разяснява Нешков пред " България Днес ".

Ако в петък Куцара не излезе през портала на Софийския затвор , той към този момент е подготвил цялостен набор от тъжби, с които още в понеделник ще стартира да засипва другите институции. Бетонирал се е и с получен отговор от ръководителя на ловешкия съд, в който се показва, че влезлите в действие решения, присъди, избрания и разпоредби са наложителни за всички институции, юридически лица, длъжностни лица и жители и следва да се извършват по този начин, както са постановени. И с отговор от Инспектората на правосъдното ведомство, в който се показва, че затвор ническата администрация е длъжна да се съобрази със правосъдното решение.

Бори се за секс стаи зад решетките

С течение на годините Светломир Нешков съвсем е станал правист и оказва помощ на останалите пандизчии с правни въпроси. Той осъди България в Страсбург за неприятни условия зад решетките. Стана известен с настояването си да има стаи за секс в затвор а, тъй като се оплакваше, че зад решетките му пречат да има деца от приятелката си, тъй като камерите не се изключват. Присъстват надзиратели и наказаните не могат да се усамотят с дамите си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР