Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков потвърди пред журналисти, че и

...
Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков потвърди пред журналисти, че и
Коментари Харесай

Офертите за нови бойни машини надвишават одобрения от парламента финансов таван, потвърди зам.-министър

Заместник-министърът на защитата Анатолий Величков удостовери пред публицисти, че и и двете ценови предложения за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски, отворени преди дни, не подхождат на утвърдената от Народното събрание финансова рамка.

Предстои междуведомствената работна група да предложения участниците за тествания на показаните машини. Ако това стане в границите на два до четири месеца, ще има подготвеност през този интервал да се състоят и договаряния във връзка с цената, доколкото тя би трябвало да бъде съобразена с гласуваната от Народното събрание финансова рамка - 1 милиарда 240 млн. лв. без Данък добавена стойност. Към момента предлаганите цени в офертите не са съобразени с тази рамка, посочи Величков, който отговори на въпроси след днешното си присъединяване в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, където бяха показани удостоени с висше военно звание офицери.

Величков не отговори с какъв брой офертите надвишават рамката. Това, обаче по думите му, не допуска, че те би трябвало да бъдат отхвърлени. Напротив, по тази причина това е първата процедура по конкурс за осъществяване на капиталов план, при която имаме втори стадий - договаряния, в който могат да бъдат съобразени офертите на участниците с нашите условия, изясни заместник-министърът.

Той сподели, че вероятно понижаване на цената не може да стане за сметка на броя на плануваните машини, тъй като в плана за капиталов разход, утвърден от Народното събрание, е закрепено, че желаеме 90 бойни машини и 60 спомагателни. Намаляването на отбранителни качества от условията на Сухопътните войски също е невероятно. Тоест - приказваме за понижаване на цена, съобщи Величков.

При това състояние има вид от междуведомствената група да бъде показано предложение да министъра на защитата за създаване на обновено RfP /искане за даване на оферта/ и то още веднъж би трябвало да бъде доказано от Народното събрание, само че в случай че то ще значи повишение на финансовата рамка, а не е обвързвано с отбранителните качества, това е напълно политическо решение, съобщи Величков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той отговори утвърдително на въпроса дали има и опция процедурата да стартира изначало. По думите му това е другият вид и сега настояването за даване на предложения дава опция, в случай че след договарянията и изпитванията на техниката, ръководената от него междуведомствена група излезе със мнение до министъра на защитата, че следва да приключи, той може да го направи или да даде писмени инструкции в друга посока. По време и след идните тествания на машините ще се състоят договаряния за "натиск върху цената " и чак тогава може да се пристъпи към другите разновидности за решение на казуса.

Величков удостовери, че вероятно рестартиране на плана би го удължил доста. Но, по думите му, паралелно с това се движи и рационализация на танковете Т-72. Вчера Величков е утвърдил заповед на министъра на защитата за работна група за договаряния по модернизацията на танковете, като се надява до края на годината да има утвърден контракт за рационализация на главния ни военен танк.

На въпрос за различен огромен модернизационен план - този за нови патрулни кораби за Военноморски сили, Величков сподели, че са пред привършване на договарянията с немската "Люрсен ". Той продължава да чака сключване на контракт в средата на ноември.

Вчера Величков е подписал контракт за възобновяване на летателната валидност на самолета Ан-30 /за въздушно наблюдаване и фотографиране/. Така, по думите му, не остава нито един аероплан, в нито една авиобаза, който да не е подсигурен с контракт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР