Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда

...
Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда
Коментари Харесай

Министър Сандов участва в неформалната среща в Прага на министрите по околна среда на ЕС

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в обичайна за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз неофициална среща на министрите по околна среда, която се организира в Прага на 13 и 14 юли 2022 година

В рамките на първия ден от срещата министрите обмениха отзиви по отношение на идната в края на годината в Монреал, Канада, 15-а среща на Конференцията на страните към Конвенцията за биологичното многообразие. Министър Сандов изрази поддръжка за създаването на амбициозна Глобална рамка за биоразнообразието след 2020 година, която да реализира трансформационна смяна в опазването и възобновяване на биоразнообразието в международен мащаб.

Министрите разискаха и екологичното влияние на войната в Украйна. Наред с цивилните жертви и разрушенията, военните дейности в Украйна имат тежки последствия за околната среда освен в страната, само че и в огромни елементи от Източна Европа, като някои от тях ще продължат години и даже десетилетия след приключването на войната. „ Всички ние като членове на Европейския съюз и част от демократичната свят сме призвани да реагираме по подобаващ метод на тази обстановка и да осигурим съответни решения поради заплахата от съществени и дълготрайни екологични последици за района. Следвоенният интервал е късмет за Украйна да развива и утвърждава модел за възобновяване в рамките на естествения капацитет, който да подсигурява здрави и устойчиви екосистеми, нулево замърсяване на околната среда, реализиране на климатична индиферентност и съответна акомодация към изменението на климата “, посочи министър Сандов.

Първият ден на Неформалната среща приключи с полемика по тематиката за акомодацията към изменението на климата. В изявлението си заместител министър-председателят по климатични политики акцентира ролята на природосъобразните решения за понижаване на рисковете и въздействията от изменението на климата на обществено, екологично и икономическо равнище и ги уточни като устойчива опция за дълготраен стопански напредък и развиване. Министър Сандов посочи какъв брой е значимо акомодацията, учредена на естествени решения, да се трансформира в нов метод на мислене и по този метод да сътвори и една друга действителност в света.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР