Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова присъства на откриването на

...
Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова присъства на откриването на
Коментари Харесай

Изложба представя неизвестен до момента кмет на Видин

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова участва на откриването на изложбата „ Дарено от Аделина и Красимира Свещарови “, която е подредена в музей „ Кръстата казарма “.

Експозицията разкрива изчезнало досега парче от историята на нашия град. То е обвързвано с личността на един пропуснат кмет на Видин – Никола Иванов: изтъкнат жител, държавник, донор, както и царски офицер, воювал за България. Изложбата е реалност с помощта на подаяние, направено от внучките на Никола Иванов – Аделина и Красимира Свещарови, както и на проучвателната работа на шефа на Регионалния исторически музей Христина Кирилова.

Борислава Борисова поздрави присъстващите от името на кмета доктор Цветан Ценков. Тя приветства организирането на това събитие в навечерието на духовния празник на град Видин – Димитровден. „ Благодаря на дарителките за предоставените скъпи експонати, които съм сигурна, че ще съставляват интерес освен за нашите съграждани, само че и за гостите на града. Радвам се, че ще имаме опция да разберем повече за един заслужен човек – Никола Иванов, който е бил кмет на Видин “, сподели Борисова. И прикани видинчани и най-много учениците и младежите да посетят изложбата и да научат повече за историята на родния си град.

Специални посетители на събитието бяха Красимира Свещарова и Юлияна Искренова, също родственица на Никола Иванов, от които присъстващите имаха опция да чуят забавни обстоятелства от предишното на една уважавана видинска фамилия. Красимира Свещарова показа за компликациите, през които минава фамилията през годините след 9 септември 1944 година, когато роднините й даже не смеят да упоменат името на нейния дядо Никола Иванов.

Изложбата включва фотоси и документи, дарени от Аделина и Красимира Свещарови, както и предмети от бита, предоставени от Юлияна Искренова. Разнообразните експонати ни придвижват в предишното на Видин и ни дават опция да се докоснем до духа на градската аристокрация, съществувала тук през този интервал.



Никола Неделков Иванов е роден в град Белоградчик на 24 август 1886 година. Завършва Военното на Негово Царско Височество учебно заведение, след което служи в 8-ми и 9-ти артилерийски полкове, от 1910 година е причислен във Видински крепостен батальон. През 1912 година е назначен за адютант на началника на Артилерията във Варненския укрепен пункт. През 1918 година е създаден в чин майор. Награждаван е с: Кръст „ За Независимостта на България 1908 година “; Военен медал „ За смелост “ IV степен, 2 клас за войната 1915 – 1916 г.; медал „ Свети Александър “ V степен; боен медал „ За смелост “ IV степен, 1 клас за войната 1915-1918 година През 1912 година Никола Иванов подписва брак с Еленка Искренова. След гибелта на своя тъст той поема ръководството на керамична фабрика „ Надежда “. От 1926 година е ръководител на тричленната общинска комисия, а от 18 декември 1939 година до март 1940 година е кмет на град Видин. Никола Иванов е един от донорите за създаване на паметника „ Победен взлом “ в центъра на Видин. За задачата ръководената от него керамична фабрика подарява средства на стойност 1500 лева

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР