Замърсяването на водите и свръх-уловът са причина за намаляване на

...
Замърсяването на водите и свръх-уловът са причина за намаляване на
Коментари Харесай

Намаляват рибните запаси в Черно море

Замърсяването на водите и свръх-уловът са причина за понижаване на рибните ресурси в Черно море , заяви Българска национална телевизия. Все още не може да се приказва за изчезващи типове, твърдят от Института по рибни запаси във Варна.

Според рибаря Стоян Коларов изцяло изчезнали типове риби в Черно море няма, само че някои от тях доста понижават . Той самият лови риба от 40 години.

" Имаше доста барбуна. Сега е по-рядка. Каята... Намаля доста размера на рибата, няма я по брега, където беше отсам до Златни пясъци - на всички места можеше да ловиш и то не малко... Сега не е по този начин ", изясни Коларов.

Според експертите, са намал ели запасите от риба като барбунът , калканът, сафридът и леферът.

Директорът на Института по рибни запаси във Варна доцент доктор Елица Петрова изясни, че има признаци за стабилизиране на популацията на калкана, само че по този начин или другояче той е свръхексплоатиран тип. Трицоната през последните години това беше тип, който е стабилно експлоатиран т.е., няма преулов при него, само че последните данни в разнообразни елементи на Черно море сочат свръхекслоатация и при него .

От Института по рибни запаси регистрират, че понижаване на запасите в Черно море през последните години кара доста риболовни организации да насочат вниманието си към улов на рапани и бели миди .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР