Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в

...
Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в
Коментари Харесай

Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормите

Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в събота заран е в пъти над нормите, демонстрират данните на Европейската организация за околна среда. Станцията в Красно село в 10 часа е показвала централизация на фините прахови частици PM10 - 224.8 µg/m3, а за още по-фините PM2.5 – 178.1 µg/m3. Нормата и за двата индикатора е 50 µg/m3, а по-висока централизация се счита за нездравословна за здравето. Към същия час в Надежда са регистрирани PM10 – 135.3 µg/m3, в Павлово PM10 – 192.8 µg/m3, в Младост PM10 – 232.3 µg/m3 и в Дружба PM10 - 129.9 µg/m3.

Опасно замърсен е въздухът и в Перник, Пловдив, Смолян, Русе и Горна Оряховица.

Системата за планиран капацитет на замърсяване с фини прахови частици на територията на София планува, че през днешния ден се чака покачване на равнищата на фини прахови частици във въздуха и предвижда, че на следващия ден въздухът ще е с положително качество. За понижаване на замърсяването от Столична община приканват да се ограничи придвижването на персоналните коли и да се употребява градски превоз. Особено внимание се обръща на притежателите на коли с екологичен клас под ЕВРО4, които би трябвало да лимитират напредването с тях. От Общината молят да не оставяте мотора включен при престой по-дълъг от 3 минути. Столична община приканва семействата, които се отопляват на дърва и въглища, да употребяват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

 Въздухът в София е нечист с фини прахови частици в пъти над нормите

Възложени са изключителни инспекции да правят Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на боклуци и на Пътна полиция при Столична дирекция на вътрешните работи.

Хората имали схващане и пътували с метрото

" Не споделям единствено, че е единствено резултат от апела ни, само че във вчерашния ден имаме към 4-5 хиляди души повече, пътували в метрото спрямо предходния ден, разяснява кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването " Събуди се " по Нова телевизия. " Това са данни на база на продадени повече билети. Дори тези цифри демонстрират, че хората имат схващане и отношение към това, че в случай че повече от нас слязат от колите си в тези дни с превишение на фини прахови частици, може би персонално ще допринесем за това градът ни да стане по-чист ", уточни тя. " Вчера най-голямо замърсяване имаше в в кв. " Хиподрума ", през днешния ден - в " Младост ". През нощта е имало пикова стойност, сега също е много ", сподели Фандъкова. Тя разгласи, че в този сезон най-сериозният замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. " По празниците, когато трафикът беше извънредно омекотен, през нощта много постоянно имаме най-високите действия ", изясни Йорданка Фандъкова.

Фандъкова пристигнала на работа със 76

" Дойдох на работа с рейс 76. Нямам метро в кв. " Манастирски ливади ", където пребивавам. Засякох 40 мин. от излизането от у дома до Орлов мост ", разяснява тя. " Със " зеления билет " усилието ни е да подкрепим хората, които по финансови аргументи не биха се качили на градския превоз. Същото се отнася и до опцията за паркиране в крайните зони на входно-изходните артерии в буферните паркинги, хората да оставят колите си, в случай че идват от по-крайни квартали, и да се качат на градския превоз ", уточни кметът и добави, че има подготвеност за стартиране на повече рейсове, трамваи и тролейбуси, с цел да се компенсира резултатът от " зеления билет ". " Зеленият билет " с който против 1 лева ще може да се пътува в цялата градска мрежа ще се пуска в продажба, в случай че в два следващи дни се регистрира четирикратното превишение на нормата

. " Правят се и засилени инспекции за спиране на пътя на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични първични материали или автосервизите до домовете ", увери Фандъкова. " Столична община осъществя пилотен план в регион " Нови Искър " с 30 семейства, определени по обществени критерии, на които предоставяме безплатно горивни системи на екопелети. След това бих желала тези хора да получават това гориво през обществени помощи, тъй като имат право на такива ", сподели още тяз

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (130)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР