Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов определи

...
Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов определи
Коментари Харесай

Симеонов: Да не замине и нацията покрай мерака на Радев да си иде правителството

Зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов дефинира като преждевременно желанието на президента Румен Радев да насрочи парламентрните избори за 28 март следващата година.

Вчера президентът съобщи, че тогава би трябвало да се организира вотът за нов парламент. Според Симеонов обаче първо би трябвало да се направи разискване със експерти и да се провеждат избори тогава, когато се подсигурява, че това няма да докара до нов гърмеж на заразяване с COVID-19.

" Аз разбирам, че на президента му е огромен копнеж държавното управление час по-скоро да си замине, само че би трябвало да го интересува да не си замине и нацията около неговите мераци ", разяснява пред Dariknews.bg зам.-председателят на Народното събрание.

" Нямаме никаква гаранция, че до март ще сме овладели епидемията и няма с изборите да предизвикаме разпалването ѝ с нова, по-страшна мощ. Така че по-добре би било да се направи доста деликатно разискване със експерти, с цел да се дефинира България в какъв стадий е и какво може да се чака. И чак тогава да се вземе решение за дата на изборите ", добави Симеонов.

Според него ще има ниска изборна интензивност поради страха на хората от заразяване.

" Вирусът има специфичност, че се популяризира сполучливо в хладно време. Естествено е, че хората няма да рискуват да опипват общи дръжки, нито пък има опция след всяко минаване някой да ги дезинфекцира, да не приказваме за общите писалки. Машинното гласоподаване носи също опасности, тъй като няма по какъв начин след всяко гласоподаване някой да минава и да забърсва ", уточни Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ е на мнение, че машинното гласоподаване няма да може да се осъществя в миг на пандемия, защото е неосъществим процесът по организацията му.

" Лично за мен машинното гласоподаване ще си остане една заблуда, защото няма за по кое време да бъде проведено нито произвеждане, доставка, предпазване, нито надзор, нито програмен продукт. Кога ще стане това нещо при избори на 28 март? Ще бъде смесено гласуването и ще бъде с толкоз машини, колкото имаше и на последните избори. Пандемията обърка ритъма на организацията на каквото и да било, в това число и на реализацията на машинното гласоподаване ", сподели още Симеонов.

По думите му избори би трябвало да се създадат, когато над половината от популацията е имунизирано или когато болестта е овладяна.

" Другото го видяхме, във Франция направиха избори и в този момент са в челото на инфектираните и смъртните случаи. Политиката си е политика, само че със здравето на цяла нация не можем да си вършим опити или да търсим най-ранната дата като реванш против ръководството. Не е това най-важното, значимото е да се опази здравето на хората ", заключи Валери Симеонов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР