Зам.председателят на Народното събрание – Цончо Ганев изпрати запитване до

...
Зам.председателят на Народното събрание – Цончо Ганев изпрати запитване до
Коментари Харесай

Ганев от „Възраждане“ с въпроси към министър за нерегламентирани сметища в община Средец

Зам.председателят на Народното събрание – Цончо Ганев изпрати питане до Министъра на околната измежду и водите по отношение на екологична злополука на територията на община Средец, област Бургас.

В запитването Цончо Ганев показва, че на територията на община Средец има голям брой нерегламентирани сметища. Размерите на замърсяването в следстиве от тях са с ужасяващи размери.

При посещаване на място членовете на „Възраждане – Бургас“ откриват стотици тонове боклуци, част от тях балирани. Всичко това се намира в продължение на километри по коритото на канала и по поречието на река Средецка, както и на територията на десетки декари земя, част от която някогашни военни поделения. През летните дни миризмата от разлагащия се боклук е непоносима за живущите в региона, а речното корито за поредна година не е почистено.Проблемите със замърсяването са плод на години безгрижие, безхаберие и непросветеност от страна на локалната власт, показва още Цончо Ганев.

В разследване на направена от него инспекция на база публични годишни доклади на Регионална инспекция за опазване на околната среда, е открито, че за миналите 5 години на кмета на гр. Средец – Иван Жабов са формирани актове от Регионална инспекция за опазване на околната среда на стойност десетки хиляди левове, само че екологичните проблеми на града не просто не престават да остават нерешени, а в противен случай – задълбочават се до сериозни размери. През годините са подавани многократни сигнали до локалната екология, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и регионална администрация – Бургас. Темата нееднократно е отразявана от локални и национални медии, само че дейности за премахване на казуса няма. Към днешна дата казусът е придобил размерите на екологична злополука, която заплашва живота и здравето, както на локалното население, по този начин и на всички български жители.

Освен, че се разлага наоколо до обработваема земеделска повърхност, част от отпадъците постоянно биват изгаряни, а огромна част от замърсяването попада и в коритото на река Средецка, която се влива в Мандренското езеро, а от там в Черно море.

В всекидневен диалог сред господин Жабов и представители на „Възраждане – Бургас“, той декларира, че „ екологичен проблем в гр. Средец няма “.

В поради гореизложената информация Цончо Ганев задава следният въпрос към Министъра на околната среда и водите, като упорства за съответен отговор в писмен тип и в най-кратък период:
Какви дейности ще предприемете, с цел да бъде раздран порочният кръг на прекачване на отговорността сред способените институции и локалната власт, по какъв начин и в какви периоди ще бъде позволен казусът?
Отговорът ще бъде оповестен в тук, откакто бъде получен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР