Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов потвърди за Нова телевизия, че

...
Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов потвърди за Нова телевизия, че
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието: Има отправяни заплахи към мен и служителите на ГКПП Капитан Андреево

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов удостовери за Нова телевизия, че са били отправяни закани към него и служителите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". През предходната седмица десетки камиони чакаха часове наред поради прекъсването на работата на частната лаборатория на пункта " Капитан Андреево ". Държавата разгласи контракта за наем на лабораторията за незабележим. Така пробите трябваше да се изследват в столицата.

" Беше отправено предизвестие. Сезирал съм органите. Предал съм всички нужни документи. Казаха да не се занимаваме с пункта (ГКПП " Капитан Андреево ", бел. ред.), другояче ще има война ", съобщи той.

По думите му опасността към него е била отправена на 6 януари. " Тя минава през другар и беше в самото начало, когато желаех документите, с цел да стартира да работя по случая, защото още с встъпването си получихме редица сигнали, че там има нередности ", уточни Христанов.

И добави: " Опитваме се да възстановим държавността и институциалността на това място и вследствие на тези дейности непрекъснато се затруднява работата ни. Служителите ни на границата също са непрекъснато заплашвани. Последното е, че след две седмици " те се връщат ". Не знаем кои са тези " те ". Тогава ще забележим. Ще се саморазправят с нас ".

" Има още няколко такива случая, не съм аз единственият. Винаги се следва едни и същ модел – другари се обаждат и споделят: " да знаеш, че би трябвало да се пазиш " или " предизвестиха ме да ти предам ". Странно е, тъй като в медиите се тиражира, че това е една дребна компания, която прави регламентирана активност там. В същото време тези непрекъснати офанзиви против нас, както на персонално равнище, по този начин и на място във връзка с интервенциите издават нещо по-голямо ", съобщи още зам.-министърът на земеделието.

Той уточни, че по време на сесията на Антикорупционната комисия е било изказано съмнение за " обвързаности с предходната компания, както и с лица от сенчестите кръгове ". " Наблюдавайки сега държанието съм податлив да им имам вяра ", отбеляза Иван Христанов.

Според него, откакто е била възобновена активността на БАБХ на пункта, институцията прави по 100 000 лева оборот дневно. " Преди това те отиваха в тази компания. Сега отиват в бюджета ", разяснява зам.-министърът на земеделието.

Христанов беше безапелационен, че образувалите се опашки от тирове на пункта са били " част от офанзивата ". " Опашка имаше единствено първоначално. В момента съвсем няма, т.е. тя е в границите на това, което е било преди. Хаос не е имало ", сподели още той.

Зам.-министърът на земеделието разяснява и думите на Александър Дунчев, че има продължаващи схеми за изсичане на горите у нас. " В министерството има две дирекции. Едната се занимава с горите като стопанство,  а другата – с горите като одит. Втората е при мен. От страна на сътрудниците, в това число и на равнище министър, имаме цялостното схващане и предпочитание да пресечем всички схеми ", съобщи Христанов.

" В този 5-месечен интервал, в който ние сме там, най-вероятно понякога някой нещо е съумял да отмъкне, само че и с назначението на новия зам.-министър, който да се занимава единствено с горите, имаме намерение да пресечем всички тези схеми. Огромна част от тях към този момент са спрени. Вярвам на очите си и на това, което виждам. Замесване на министъра в сходни схеми няма ", добави той.

Относно инспекцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " на камион, който още преди седмица е минал границата, само че документите му са подадени едвам в този момент, Иван Христанов уточни: " Преди два дни имаше кореспонденция, която провокира нашето внимание и сега, в който беше подадена за заплащане, ние неотложно я изтеглихме от оборот и започнахме да я проверяваме ".

Товарът му се е състоял от палми и е подлежал на надзор. " Камионът трябваше да бъде отворен, тестван и да бъде пропуснат или върнат. Започнахме да ревизираме записите в електронната система за това къде е камионът и през кои елементи на граничния надзор е минал. Установихме, че още на 22 той е напуснал пункта в посока Германия ", изясни той.

" Физически камионът трябваше да е при нас. По записите се вижда, че той въпреки всичко е пропуснат без основна промяна на документите. Записите разкриха, че има взаимоотношение със служебни лица, действията там не престават ", каза още зам.-министърът на земеделието. И добави: Има лица, които са работили в нарушаване, те към този момент са открити и следва да дават пояснение. Подозираме, че това се е случвало от време на време и по тази причина сътрудничим на органите на реда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР