Зам.-главният прокурор и шеф на Следствието Борислав Сарафов се спаси. Прокурорската

...
Зам.-главният прокурор и шеф на Следствието Борислав Сарафов се спаси. Прокурорската
Коментари Харесай

Прокурорската война! Сарафов отърва кожата

Зам.-главният прокурор и началник на Следствието Борислав Сарафов се избави. Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши да не образува дисциплинарно произвеждане за налагане на наказване на Сарафов. Решението е взето със седем на два гласа.

„ Предложението на основния прокурор е неприемливо, тъй като има различен ред за формиране на дисциплинарни производства ”, съобщи пред публицисти членът на Висш съдебен съвет Георги Кузманов, който гласоподава срещу образуването на дисциплинарно произвеждане.
-->
„ Началникът на Националната следствена работа (НСлС) се избира по специфичен ред, както има и специфичен ред за неговото освобождение. Преценихме, че, в случай че би трябвало да има процедура за дисциплинарно наказване за шефа на Национална следствена служба, тя би трябвало да се прави по предложение на трима членове на Прокурорската гилдия ”, сподели още Кузманов.

Той изясни, че в предлагането на Гешев се показва, че нарушаванията на Сарафов са свързани с негови медийни изяви, с които е превишил правата си и е изнесъл информация, която не е следвало да издава.

Евгений Иванов и Пламен Найденов бяха на мнение, че би трябвало да бъде формирано дисциплинарно произвеждане, добави Кузманов.

Главният прокурор Иван Гешев предложи на Висш съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказване на Сарафов в средата на май. Главният прокурор съобщи тогава, че е споделил на Сарафов да реши дали " моралът му, в случай че има подобен, би го насочил към това да си подаде оставката, поради измяната към българската прокуратура и към българите ".

Утре пленумът на Висш съдебен съвет още веднъж ще бъде призован и ще има точка за разглеждане всъщност на обединените две процедури по предложенията за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Кузманов уточни, че всичко, което са изискали, е налично в Съвета, извикани са очевидците и посочи, че съвещанието може и да не завърши в един ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР