Заложена бомба със закъснител, която е избухнала. Така министърът на

...
Заложена бомба със закъснител, която е избухнала. Така министърът на
Коментари Харесай

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнал

Заложена бомба със закъснител, която е избухнала.

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов разяснява по Нова телевизия обстановката, основала се към възбраната за земеделие и строителство в парцелите, които попадат в зона Натура 2000.

 За милиони евро наказания, в случай че не съблюдаваме НАТУРА 2000, изясни Нено Димов
За милиони евро наказания, в случай че не съблюдаваме НАТУРА 2000, изясни Нено Димов

По мотив митингите на жители от Шабла, Каварна и Балчик

Димов посочи, че заповедта, която е издадена, не третира по никакъв метод акваторията, т.е по отношение на рибарството няма никакви забрани. По думите му самата заповед обгръща само региона, в който има понтосарматски степи.

" Не приказваме за цялата територия, която е избрана за Натура. Това е един дребен регион, само че аз не мога да не се солидаризирам с терзанията и ясното възприятие за неправда на хората, които стачкуват сега ", акцентира Димов.

 Заради Натура 2000 стачкуват в Каварна, Балчик и Шабла
Заради Натура 2000 стачкуват в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската активност на българските риболовци, без да им се дава опция.

" Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна ", съобщи Димов. По думите му бомбата е била заложена по време на Тройната коалиция. Тогава държавното управление е упълномощило на екоорганизации да създадат картирането на мрежата. Димов сподели, че това обаче не се е случвало в нито една страна, която е членка на Европейски Съюз. Навсякъде са употребени научни организации, уточни Димов.

По сигнал на Зелените еврокомисията завежда две каузи за неспазване на региона от Натура 2000, които по-късно са обединени в едно общо дело. Министърът добави, че сигналът е за 600 плана - къщи за посетители, ниви, ветрогенератори и други

По думите на Димов последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година. Тогава служебното държавно управление поема ангажимент да издаде тази заповед като незабавна мярка, с цел да не преминем към ефикасни наказания.

" Аз рискувах и трябваше да предпочитам сред това да трансферира върху цялото общество стотици милиони наказания и действия, които би трябвало да бъдат подхванати в региона или да издам заповед и да стартира да се пробвам да минимизирам вредите ", посочи той.

Димов сподели още, че това е явна неправда, само че анулацията на заповедта значи наказания.

Протестите не престават и през днешния ден, а притежатели на земи са блокирали пътя сред село Българево и нос Калиакра. Недоволстващите желаят проверка на Натура 2000.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР