Залежите на нефт и природен газ в Персийския залив рано

...
Залежите на нефт и природен газ в Персийския залив рано
Коментари Харесай

Водород: горивото на бъдещето


Залежите на петрол и природен газ в Персийския залив рано или късно ще бъдат изчерпани. Затова Саудитска Арабия, ОАЕ и Оман към този момент влагат милиарди в производството на водород.

Ако софтуерният началник на саудитския петролодобивен тръст Saudi Aramco е прав, в световния енергиен бранш стартира нова епоха. Първоначално въглищата бяха главният източник за рандеман на сила, а по-късно петролът и природният газ, напомня Ахмед Ал Ковайтер. В близко бъдеще обаче, когато водородното гориво се наложи, в което той е изцяло уверен, ще имаме индустрия на нефт, газ и водород.
Редакцията предлага
От държавната Aramco са твърдо решени да вземат участие интензивно в този развой. Саудитското енергийно министерство преследва амбициозна цел: до 2050 година кралството да стане експортьор номер 1 на водород в света.

Производството към момента е скъпо

Водород се създава от вода посредством електролиза, като процесът към момента е доста безценен. И в случай че за него се употребява ток, създаван от изкопаеми горива, производството на водород е всичко друго, само че не и беземисионно.

Въпреки това мениджърът на Aramco е оптимист: светът се трансформира, а водородните технологии непрекъснато се развиват. Възникват нови и нови планове, тъй че водородът в бъдеще ще е конкурентоспособен източник на сила както в превоза, по този начин и в индустрията, уверен е Ал Ковайтер.

Най-голямата в света атомна фабрика

Само в случай че водородът се създава с електричество, добивано от възобновими източници, той може да бъде " зелен " и същинска опция на въглищата, петрола и природния газ. Тази максима следват саудитците. В страната посред пустинята има премного място за вятърни паркове и слънчеви съоръжения.

В съдействие с дъщерната компания на " Тюсенкруп " - " Ухде ", сега Саудитска Арабия построява фабрика за произвеждане на водород, която след завършването си ще бъде най-голямата в света. Проектът е на стойност 4,3 милиарда евро. В рамките на идващите 10 години в страни с условия като тези в Саудитска Арабия може да стартира производството на водород на цена, конкурентна на тази на фосилните горива.

Един от търсените сътрудници за това произвеждане е Германия. Федералното министерство на стопанската система и енергетиката към този момент подписа със Саудитска Арабия документ за желание за съдействие в региона.

Един ден петролните и газови находища ще бъдат изчерпани, а производството на водород може избави стопанските системи на страните от Персийския залив, споделя Манал Шехаби от оксфордския Институт за енергийни проучвания. Пред телевизия " Ал Арабия " тя изяснява, че търговията с водород може да облекчи прехода. За страните от Залива тя дава късмет да компенсират спадащите доходи от продажбите на нефт и газ.

Надпреварата сред страните от Персийския залив към този момент стартира

Но и конкуренцията не спи - конкуренцията сред страните от Персийския залив е почнала от дълго време. Оман също желае да е водеща мощ в търговията с водород. С сътрудници от Германия в Германския университет в Оман беше учреден център за водород. Географското състояние на султаната е уместно - той разполага с задоволително вода, слънце и големи свободни площи, изясни ректорът на университета Хусаин Ал Сами по оманската телевизия. През 2040 година страната може към този момент да печели по към 20 милиарда $ от производството на водород.

Не по-малко амбициозни са проектите в това отношение и на Обединените арабски емирства. До няколко години страната ще разполага с най-голямата в света слънчева електростанция. Освен това в съдействие със " Сименс " сега се извършва пилотен план за производството на водород.

Директорът на " Сименс Енерджи " Кристиан Брух разяснява тематиката в изявление за американската телевизия CNBC: " В ОАЕ и района производството на водород ще се трансформира в бизнес модел на бъдещето, което ще помогне на тези страни и отсега нататък да останат експортьорки на сила за света. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР