Закриването на спецправосъдието е крачка в правилната посока, заяви пред

...
Закриването на спецправосъдието е крачка в правилната посока, заяви пред
Коментари Харесай

Всеки следващ главен прокурор - ниво надолу. Този път - критично ниско

Закриването на спецправосъдието е крачка в вярната посока, съобщи пред БНР Иван Брегов от правната стратегия на Института за пазарна стопанска система.

" Закриването на спецправосъдието беше един дребен детайл, който да върне някакво институционално доверие в системата, откакто се откри, че в профилираната прокуратура и правораздаване сносно виреят корпоративни ползи и те посредством рейдърство върху непознат бизнес могат да трансформират всяко едно имущество и всяка стопанска самодейност в това те да преминат в други ръце със съдействието на редови прокурори от профилираната прокуратура.

Това беше значителен детайл, не е най-важното, само че е една вярна крачка в тази посока ", разяснява той.

Задача на Висш съдебен съвет и на прокурорската гилдия беше да образува избрани дисциплинарни производства против прокурорите, за които стана ясно, че са съдействали по " Осемте джуджета " да се прави рейдърство, напомни Брегов и добави, че към момента такива производства няма.

Според него този състав на Висш съдебен съвет се е оказал " един от най-вредоносните ":

" Виждаме двама души, които се отличават на общия декор - това са госпожа Дишева и госпожа Керелска. Останалите сякаш живеят в някакво изключително самодоволство,

И двете начинания за премахване на основния прокурор потвърдиха дългогодишните констатации на редица интернационалните институции, че няма ефикасен метод нито да бъде разследван както наказателно, по този начин и дисциплинарно основният прокурор. Съответно няма храброст в прокурорската гилдия, която да откри избрани обстоятелства или да вземе решение най-малко за краткотрайното му премахване ", разяснява още Иван Брегов и добави:

" И общата мярка по Наказателно-процесуален кодекс за краткотрайно премахване, и тази по Закона за правосъдната власт няма кой да ги приложи. Те самите се предизвикват или от редови прокурор, или от основния прокурор, тъй че те не сработват на практика като механизми ".

Брегов напомни, че има направен законопроект, само че съгласно него няма политическа воля.

Според него този Висш съдебен съвет е направил " най-лошото допустимо ", а точно:

" Повиши извънредно доста възнагражденията измежду редовите съдии и прокурори и с това притъпи всевъзможни съпротивителни сили както за кариерно развиване, по този начин и за опитите за преодоляване на системата. Паралелно с това блокира огромна част от конкурсната активност ".

По думите му резултатът от това е всички да кротуват и да са удовлетворени.

Българската страна е докарана до институционална отпадналост във връзка с правосъдната власт, счита Иван Брегов и уточни, че тези дефекти на българската институционална среда изяждат обществото ни:

" В това изядено от тези проблеми общество хора като стaтуквото на основния прокурор Гешев или на добре разрастващите се деца на всякакви членове на Висш съдебен съвет живеят добре с нашите налози ".

" Друг въпрос е дали ние, затъвайки в някои по дребни неща, не оставихме на назад във времето фундаменталните въпроси по какъв начин е проведена българската правосъдна власт. Това е нещото, което не сработи тази година ", сподели той.

" През годините видяхме, че равнището в това кой оглавява българската прокуратура може да бъде стремглаво сваляно. Всеки идващ основен прокурор след Борис Велчев е равнище надолу, като този път равнището е сериозно ниско. Политическото говорене от основния прокурор демонстрира, че когато политическата власт е неуверена, той може да изземва и политически функционалности, които са несвойствени на прокуратурата, да демонстрира мощност, че може да въздейства на всеки един бизнес в България - неща, надалеч от правото и наказателния развой. Всичко това не предстои на никакъв надзор ", разяснява Иван Брегов и добави:

" Иначе той би бил страхтен служащ в НПО-сектора, тъй като ще може да организира каквито и да било покровителствен акции ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР