Закриване на специализираните съд и прокуратура гласува правната комисия в

...
Закриване на специализираните съд и прокуратура гласува правната комисия в
Коментари Харесай

Правната комисия гласува закриване на спецсъда

Закриване на профилираните съд и прокуратура гласоподава правната комисия в Народното събрание с признати на първо четене промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. За предлагането на „ Демократична България “ бяха 10 депутати, двама бяха „ срещу “ и петима се въздържаха, оповестява профилираният уебсайт „ Лекс Нюз “.

Така делата от спецсъда, на които към този момент е даден ход, ще бъдат довършени от съставите, които са ги почнали, само че ще се „ завеждат “ по подсъдност към комптетентния орган. В рамките на месец магистратите от спецсъда и спецпрокуратурата ще бъдат преназначени от Висшия правосъден съвет.
Снимка: Ладислав Цветков
От „ Демократична България “ оферират отпадане на текстовете, съгласно които следствието по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител, се организира от особения прокурор, който може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател от следствения отдел в профилираната прокуратура.

В плана на Демократична България се показва, че ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд могат да се избират единствено съдии от тези съдилища, които имат минимум 5 години стаж в тях, като за назначението или освобождението им са нужни най-малко 17 гласа във Висш съдебен съвет, като освен това се вкарва т.нар „ двойно болшинство “ – измежду тези 17 магистрати би трябвало да има болшинство на съдиите, определени от съдии. Подобно „ двойно болшинство “ се планува и за решения в Съдийската гилдия за кариерното развиване и дисциплинарните санкции.
Снимка: Ладислав Цветков
От прокуратурата оповестиха предложенията за промени на Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс за „ преждевременно импортирани “ и „ несъстоятелни “, а също по този начин означиха и че „ част от тях опонират на Конституцията “.

Председателят на Камарата на следователите Петко Петков прикани за „ необятен спор “ за ориста на спецсъда. „ 27 години реформираме следствието - след всяка една такава промяна ние минаваме дълъг интервал от време, в който да се излекуваме от последната промяна Не бива да се оферират промените от другите парламентарни групи единствено тъй като са поели политически ангажимент да реформират правосъдната власт “, съобщи пред bTV Петков.
Снимка: Ладислав Цветков
Той означи, че част от предлаганите текстове са връщане към „ интервала, в който напълно политическата квота ще избере основен прокурор “ и по този начин „ основният прокурор ще стане напълно политическа фигура “.

Камарата разгласи, че ще сезира Европейска комисия, европарламента, Венецианската комисия, Съвета на Европа и задгранични посланици поради риск „ да бъде погазена независимостта на правосъдната власт “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР