Законопроектът на ГЕРБ за създаването на нов механизъм за компенсация

...
Законопроектът на ГЕРБ за създаването на нов механизъм за компенсация
Коментари Харесай

Делян Добре: Ясно казах на депутатите, че който гласува против законопроекта, гласува за печалбите на "Лукойл" и против потребителите да получат компенсации

Законопроектът на ГЕРБ за основаването на нов механизъм за отплата на разноските на консуматори на моторни горива, който мина на първо четене, е да обезпечи финансовите ползи на Лукойл Нефтохим Бургас и потребителите да получат своите обезщетения. Това съобщи националният представител от ГЕРБ и ръководител на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по Радио " Фокус ".
 
На въпрос за какво е лишило толкоз време за разглеждането на този законопроект, Добрев изясни, че в предишния парламент е имало ясна " коалиция на Лукойл ", която е пазила със зъби и нокти облагите на рафинерията.
 
" Много пъти съм повдигал въпроса и за таван на горивата и всичко бе отхвърлено, предложенията ни даже не бяха позволени в зала. Вчера следващата коалиция протакаше времето, с цел да не стигнем до точката и гласоподаваха срещу това да обезпечим финансовите ползи на Лукойл. ", сподели Делян Добрев.
 
" Ясно споделих на депутатите, че който гласоподава срещу законопроекта, гласоподава за облагите на Лукойл и срещу потребителите да получат обезщетения. Дори от рафинерията си признават, ч образуват свръхпечалба от началото на войната ", добави още той.
 
Добрев уточни, че законопроектът планува компенсацията за литър гориво да бъдат събирани от рафинериите, които внасят съветски недопечен нефт, на база на дерогация, като ще се изплаща отплата от близо на кг, която ще се пресмята. След това събраните средства ще се връщат към битовите консуматори. " Нашето предложение подсигурява, че обезщетенията не зависят от молива на счетоводителя ", добави той.
 
По думите му таксата, която да заплащат вносителите на съветски нефт би трябвало да влиза във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " и да се употребява за компенсиране на потребителите на горива, без значение къде е записана въпросната компания.
 
Ако законопроектът бъде признат на второ четене доникъде на януари месец, то от март ще стартират и по-големите обезщетения. Депутатът от ГЕРБ бе безапелационен, че българският народ бива ограбван с 1 лев на литър от началото на войната в Украйна. Той добави, че сега съветският нефт е извънредно на ниска цена, само че цените у нас вървят единствено нагоре.
 
Бившият енергиен министър акцентира, че се надява през новата година да спре войната в Украйна, тъй като с изключение на воюващите страни, тя води и до доста проблеми в останалите страни. Той също по този начин изрази предпочитание за съставяне на държавно управление и България да не отива за следващ път на избори.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР