Законопроектът на ДПС за промяна в Закона за обществените поръчки,

...
Законопроектът на ДПС за промяна в Закона за обществените поръчки,
Коментари Харесай

Хамид Хамид към депутатите: Забранете „ин хаус“ процедурите

Законопроектът на Движение за права и свободи за смяна в Закона за публичните поръчки, с който се приключват „ин хаус“ процедурите бе импортиран на 19 януари.

Почти 6 месеца по-късно той влиза в зала, тъй като господин Настимир Ананиев е внесъл различен законопроект, който касае същия закон. И няма по какъв начин да нарушите правилника и да не допуснете нашия план за разглеждане. Това сподели зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, представяйки претекстовете към закона. Той е направен от него и сътрудниците му народни представители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Благодаря на вносителите на другия законопроект, особено на господин Ананиев. Явно оттук насетне формулата е тази: опозицията, в случай че ще разчита да се преглежда неин законопроект, би трябвало и ръководещото болшинство да внесе нещо по същия закон. Макар, че осъзнавам какъв брой релативно звучат думите ръководещо болшинство тези дни, сподели Хамид.

Предлагаме доста къс, явен законопроект с няколко текста. Първият от тях е цялостна анулация на „ ин хаус “ процедурите, на вътрешноведомственото възлагане. Правилно в отчета се означи и забележката на господин Крум Зарков, че това са наставления на Европейския съюз, те са наложителни, уточни Хамид.

Нека да направя една скромна забележка, че Регламентите на Европейския съюз се ползват по този начин както са признати, директивите разрешават някои изключения при транспонирането им. Аз също считам, че това в Европа работи добре, работи обикновено, само че в България използването стигна до размери на нарушавания, които съгласно мен са налице изискванията за премахването на възлагането, съобщи още юристът.

Само през предходната година в три предизборни акции говорите, сътрудници, че ще премахнете „ ин хаус “ възлагането.
Движение за права и свободи ви го написа и ви го предложи. Ето ви късмет да премахнете „ ин хаус “ възлагането, с цел да не излезе по този начин, че лъжете вашите гласоподаватели. Ето ви късмет – премахнете го и кажете, че просто сте имали друга работа и сте не запомнили да премахнете тези текстове, както сте дали обещание на вашите гласоподаватели, прикани зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Разбира се, тук знаковият проблем, по който породи нуждата от премахването, е въпросът с автомагистралите и възлагането на строителство на автомагистрала „ Хемус “. Това възлагане виждам, че основава ужас в огромното италианско семейство от през вчерашния ден. Това ще продължи да прави проблеми, по тази причина по най-бързия метод следва да премахнем това „ ин хаус “ възлагане, безапелационен бе Хамид Хамид.

Другият текст, който внасяме, е да премахнем рамковото съглашение от Закона за публичните поръчки. Нещо, което работи обикновено в Европа. Но при нас се стигна до такава степен, че рамковото съглашение се трансформира в картелно съглашение, посочи националният представител.

Стигна се до такава степен, че сред две-три компании се подписва такова съглашение без явен предмет, да не приказваме за цена или методика за ценообразуване. Това на процедура затваря поръчки за доста дълъг интервал от време сред няколко участника и задачата на това рамково съглашение е да изолира, и да в профил другите участници от преразпределяне на обществения запас, изясни Хамид.

И третото изключение е за така наречен златна ограда на един някогашен властник, за което се наложи да се направи особено изключение и активността по построяването на „златната ограда“, известна още като швейцарското сирене на българската граница, през която прекосяваха бежанци, да бъде издигната без осъществяване на социална поръчка, сподели депутатът.

Сигурен съм, че ще извършите обещанието към всички гласоподаватели и ще подкрепите оферти от нас законопроект. Колкото до другия законопроект, който планува индексация на разноските, ние считаме, че е такава е потребност и имаме подготвеност да подкрепим законопроекта на господин Ананиев и група народни представители, заключи Хамид Хамид.

Мнозинството в пленарната зала обаче отхвърли и двата законопроекта. Законът на Движение за права и свободи за възбрана на порочните „ин хаус“ процедури получи поддръжка единствено от депутатите на Движението.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР