По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая

...
По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая
Коментари Харесай

Тигрови комари атакуват. Могат да носят някои заболявания

" По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на потвърдена денга. Тези случаи обаче са " вносни ". Тоест това са лица, които са пристигнали извън ". Това сподели пидемиологът доктор Христиана Бацелова пред Нова телевизия по отношение на тигрови комари в Европа и България.

По думите ѝ, в случай че комарите стигнат до болен и го ухапят – то тогава това насекомо ще се болести и ще съобщи вируса на поколението си. „ Опасно е, когато поколението на комарите се болести, тъй като става въпрос за огромни количества от тези инсекти ”, изясни тя в ефира на NOVA.

Вчера шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова изясни, че от дълго време на територията на страната има тигрови комари. " Това е тропически комар. Но от дълго време със стоплянето и влагата, той се популяризира много необятно, най-вече в Южна Европа ".

По думите ѝ насекомото тропически заболявания, които ги няма в нашите ширини, като денга. " В международен мащаб има общ напредък на заболеваемостта от денга, в България имаме към този момент четвърти случаи. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга страна ", разясни и шефа на НЦЗПБ.

Според основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев тигровите комари са рискови. " Могат да носят някои болести. Не по-малко рискови са и други комари. Видът Aedes aegypti, виновен за разпространяването на вируса на жълтата тресчица, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логичност да се фокусираме върху един тип “, акцентира той. Според него ограниченията и обработката, подхванати от общините и отвън обитаемоте места, дават резултат.

" След изобилните превалявания се образуваха заливи със арестувана вода. С високите температури това са идеални условия за развиване на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента “, добави доцент Кучнев.

Тигрови комари са засичани в България, само че са рядко срещани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР