Законопроект за скрининг на преките чужди инвестиции, с цел да

...
Законопроект за скрининг на преките чужди инвестиции, с цел да
Коментари Харесай

Пеевски и Карадайъ предлагат закон в защита на националната сигурност от руски капитали

Законопроект за скрининг на директните непознати вложения, за да се защищити сериозната сигурност от съветски капитали , внесе в Народното събрание Движение за права и свободи. прецизира, че екипът писал план е " воден от водача на Движението Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски . "

През 2021 година самият Делян Пеевски беше глобен от Съединени американски щати по поради корупция. По-късно наказания поради корупция му наложи и Англия.

Законопроектът беше разгласен от депутата от Движение за права и свободи Станислав Анастасов . Той е за " скрининг на директните непознати вложения, за да се защищити стопанската система ни от разяждащ капитал, изключително съветски ". Под " разяждащ капитал " се схваща " вложения или придобивания, които имат капацитета да навредят на националната сигурност или на публичния ред в България, и, в по-широк смисъл, на европейските и атлантическите сътрудници на България ".

Атастасов сподели, че обсегът на вложенията, които са обект на законопроекта, са от сериозната инфраструктура. " Било то физическа или виртуална, в това число обвързвана с енергетика, с превоз, опазване на здравето, медии, връзка, обработка или запазване на данни, въздухоплаване, защита, чувствителни уреди и прочие "

Атанасов сподели, че се се ускоряват трендовете в международен мащаб на зловредните вложения, главно съветски, с " корозивни " капитали, изключително в подтекста на непровокираната съветска експанзия в Украйна. Със законопроекта би трябвало да се сътвори и междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения към министъра на нововъведенията и растежа.

Съветът ще е групов орган, който ще преглежда непрекъснато всички задгранични вложения, които са свързани със сигурността и публичния ред.

С плана се трансформира Законът за поощряване на вложенията и се основава механизъм за използване на правилник на Европейски Съюз 2019/45.

Атастасов сподели още, че планът е продължение на самодейността на Движение за права и свободи, с която бяха неразрешени така наречен " златни паспорти ".

Заедно с Делян Пеевски по закона Магнитски беше глобен и някогашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков . Американските управляващи оповестиха, че “Пеевски е употребявал Желязков за реализирането на скица за подкупи , засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна ”.

Желязков е предложил “подкупи на високопоставени държавни чиновници от българското държавно управление, от които се е очаквало да дават информация, която да бъде излъчена на Пеевски ”. Тези, които са приемали предлагането са били назначавани на “влиятелни длъжности ” и са получавали “месечен рушвет ”, споделиха Съединени американски щати през лятото на 2021 година

Пеевски се пробва да апелира решението на Съединени американски щати, само че през март и даже бяха добавени нови обвинявания.

На 7 юни Народното събрание за член на комисията по конституционни въпроси, която би трябвало да направи промени нужни за правосъдната промяна. Това стана в сряда с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН " (ИТН).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР