Законодателство е добре съставено. Като цяло законите в България са

...
Законодателство е добре съставено. Като цяло законите в България са
Коментари Харесай

Адвокат Силвия Петкова: Законите са добре съставени, не може да ангажираме органите при относително дребен конфликт

" Законодателство е добре формирано. Като цяло законите в България са сносно формирани, да не приказваме, че даже на моменти публичните връзки са свръхрегулирани, което води до обърквания. Когато нямаме данни за осъществено нарушаване, полицията не е способена да спомага. Това не е нито проблем на законодателството, нито на правоприлагането, по простата причина, че не можем да ангажираме държавния правно-наказателен уред за всеки релативно малък спор ", това сподели в предаването " Добър ден, България " на Радио " Фокус "   юрист Силвия Петкова в коментар по тематиката какви са правата ни при междусъседски кавги в подтекста на трагичния случай на " Женския пазар " в София.  

" Така или другояче общото разбиране е, че казусът е в закона, само че в множеството случаи казусът не е в закона, казусът е в правоприлагането. Защо споделих, че казусът е сложен, когато споменахте случая от 11 ноември от " Женския пазар "? Защото тук имаме и проблеми с недоброто качество и ненавременната психиатрична помощ за тези хора, които показват душевен отклонения. В последна сметка е доста евентуално човек, който прострелва и убива различен заради междусъседски спор, авансово да е показал някакви психологични отклонения, за които не са взети навременни ограничения. И това, апропо, и за този случай, който загатнах, също агресорите бяха хора с демонстрирани душевен болести, за които не бяха взети своевременни ограничения ", сподели юрист Петкова.

" За да се подхващат някакви дейности от страна на полицията по подадена тъжба, то е належащо да се занесе данни за осъществено закононарушение или най-малко за някакво правонарушение. Под някакво правонарушение имам поради нарушаване по Закона за дребното безчинство. Това значи, че когато нямаме данни за осъществено нарушаване, в този случай полицията не е способена да спомага. Това обаче съгласно мен, не е нито проблем на законодателството, нито на правоприлагането, по простата причина, че не можем да ангажираме държавния правно-наказателен уред за всеки релативно малък спор. Казвам релативно малък, тъй като въпреки всичко, не се касае за правонарушение или за закононарушение. Разбра се, в случай че лицето е умело в случаите на нарушение на нощната тишина, както и нарушение на времето за успокоение сред 14.00 и 16.00 часа, е обикновено позвъняването на телефон 112, обикновено е да пристигна полицейски патрул и вероятно да предизвести нарушителя да съблюдава законите. А към този момент при второ нарушаване биха могли да сформират и акт за определяне на административно нарушаване ", сподели още юрист Петкова.  

" Потенциален проблем биха могли да се посочат забавянията на полицията при подаването на сигнала. Тоест, от време на време се случва при идването на полицейския патрул към този момент шумът да е прекратен. Така това е нещо, което от организационно естество, и заради тази причина би трябвало да му се обърне внимание в рамките в региона, изобщо в границите на системата на Министерство на вътрешните работи. Когато става въпрос за  " душевен тормоз ", хубаво е да се означи, че при поредност от такива дейности, както и при поредност от подадени сигнали, към този момент допустимо е съответният потърпевш да търси правата си по правосъден ред, като изиска обезщетение по общия ред на гражданското произвеждане поради това, че е подложен точно на душевен тормоз посредством осъществяване на поредност от правонарушения ", заключи юрист Силвия Петкова. 



Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР