Законодателите от Европейския съюз дадоха зелена светлина на исторически правила

...
Законодателите от Европейския съюз дадоха зелена светлина на исторически правила
Коментари Харесай

ЕП прие първия по рода си закон за изкуствения интелект

Законодателите от Европейския съюз дадоха зелена светлина на исторически правила за изкуствения разсъдък (ИИ), като по този метод почистиха последното затруднение преди формалното им приемане, съобщи Агенция Франс Прес.

Мащабният правилник беше признат с поддръжката на 523 законодатели в Европейския парламент в Страсбург, Франция, а 46 гласоподаваха срещу.

Тиери Бретон, европейският комисар, отговарящ за текста, приветства в X " всеобщата поддръжка " на европарламента за този текст, който открива " първите в света наложителни и всеобхватни правила за благонадежден ИИ ".

Проектозаконът беше показан от Европейската комисия през април 2021 година Появата в края на 2022 година на ChatGPT от калифорнийския стартъп OpenAI, кадърен да написа есета, стихотворения или преводи за броени секунди, му придаде ново измерение.

Тази система разкри големия капацитет на изкуствения разсъдък, само че и неговите опасности.

Разпространението на подправени фотоси и видеоклипове ясно сподели заплахата от манипулиране на публичното мнение.

" Днес е исторически ден по дългия ни път към регулирането на ИИ ", съобщи съдокладчикът на текста Брандо Бенифей (Социалдемократи) пред медиите.

С този текст " успяхме да реализираме доста тънък баланс сред интереса към нововъведенията и интереса към отбраната ", добави съдокладчикът Драгош Тудораче (Обновители, центристи и либерали).

Това законодателство обаче " е единствено началото ", уточни той, като акцентира, че изкуственият разсъдък продължава да се развива бързо.

" В бъдеще ще би трябвало да обръщаме огромно внимание на това софтуерно развиване и да сме подготвени да реагираме на всички нови провокации, които могат да зародят ", предизвести Тудораче.

Законодателството планува двустепенна система. Моделите на ИИ за " обща приложимост " ще би трябвало да дават отговор на отговорностите за бистрота и на европейските правила за авторско право.

Системите, които се считат за " високорискови " - употребявани да вземем за пример в сериозни инфраструктури като обучение, човешки запаси и правоприлагане - ще подлежат на по-строги условия.

Например, те ще би трябвало да включват наложителна оценка на въздействието върху главните права.

Изкуствено генерираните изображения, текстове или видеоклипове (дълбоки фалшификати) ще би трябвало да бъдат ясно разпознати като такива.

Текстът също по този начин не разрешава употребяваните в Китай системи за оценка на жителите и за всеобщо наблюдаване, както и отдалечената биометрична идентификация на хора на публични места.

По последната точка обаче страните членки са получили изключения за избрани задачи на правоприлагащите органи, като да вземем за пример попречване на терористична опасност или целеустремено търсене на жертви.

Европейското законодателство ще бъде снабдено със средства за наблюдаване и налагане на наказания със основаването на Европейска работа за ИИ в границите на Европейската комисия. Тя ще може да постанова санкции в размер от 7,5 млн. евро до 35 млн. евро според от нарушаването и размера на сдружението.

" Ние контролираме колкото е допустимо по-малко, само че колкото е належащо ", написа европейският комисар Тиери Бретон в X. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР