Законодателите на ЕС късно снощи (четвъртък 27 октомври) постигнаха споразумение,

...
Законодателите на ЕС късно снощи (четвъртък 27 октомври) постигнаха споразумение,
Коментари Харесай

ЕС окончателно погреба двигателите с вътрешно горене

Законодателите на Европейски Съюз късно нощес (четвъртък 27 октомври) реализираха съглашение, съгласно което продажбите на коли с мотори с вътрешно горене ще бъдат прекъснати до 2035 година - значимо решение, до момента в който Европа се насочва към бъдещето на най-вече електрическите коли.

Европейският парламент, представляван от холандския евродепутат Ян Хуитема, и държавите-членки, представлявани от Чешката република, която сега ръководи Съвета на министрите, реализираха съглашение малко преди 22 часа българско време.

Въпреки че в началото се смяташе за едно от най-противоречивите законодателни оферти на Европейски Съюз в границите на Зелената договорка, досието по отношение на стандартите за CO₂ реализира бърз прогрес и стана първото от климатичния пакет Fit for 55, утвърдено от държавите-членки и Народното събрание.

Текстът планува всички нови коли и микробуси, продавани в Европейски Съюз, да бъдат с нулеви излъчвания до 2035 година,

което на процедура не разрешава транспортните средства с мотори с вътрешно горене.

Законодателите се споразумяха и за междинна цел за понижаване на излъчванията на CO₂ с 55 % за леките коли и 50 % за лекотоварните до 2030 година спрямо равнищата от 2021 година

Заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс, отговарящ за задачите на Европейски Съюз в региона на околната среда и климата, сподели, че съглашението изпраща мощен сигнал към промишлеността и потребителите.

„ Европа е на път към подвижност с нулеви излъчвания. Европейските производители на коли към този момент

демонстрираха, че са подготвени да навлязат на пазара с повече и по-достъпни електрически коли “, сподели той.

Чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела сподели, че съглашението ще проправи пътя за съвременна и конкурентоспособна автомобилна промишленост в Европейски Съюз.

В допълнение към последователното унищожаване на бензиновите и дизеловите транспортни средства, съглашението планува и нова методология за отчитане на по този начин наречените излъчвания през виталния цикъл на транспортните средства, която Комисията ще показа до 2025 година

В сходство с желанията на държавите-членки, Комисията също ще разгласява двугодишен отчет за напредъка към пътна подвижност с нулеви излъчвания от 2025 година нататък.

Той също по този начин преглежда въздействието върху служащите в автомобилната промишленост и потребителите.

Въпросът с по този начин наречената „ уговорка Ferrari “ също беше обяснен: договарящите се съгласиха производителите на транспортни средства, които създават до 10 000 коли годишно, да бъдат освободени от междинната цел, макар че би трябвало да реализират нулеви излъчвания до края на 2035 година

Ян Хуитема, основният договарящ на Европейския парламент, похвали договорката, която съгласно него

„ обезпечава изясненост за автомобилната промишленост и подтиква нововъведенията и вложенията за производителите на коли “.

„ Доволен съм, че постигнахме съглашение със Съвета за амбициозна проверка на задачите за 2030 година и се ангажирахме със 100% понижаване на излъчванията до 2035 година Това е от решаващо значение за постигането на въглеродна индиферентност до 2050 година и за превръщането на чистото шофиране в по-достъпно за нашите жители “, сподели той.

Въпреки рецензиите от автомобилната промишленост и консервативните депутати, както в Европейският парламент, по този начин и в държавите-членки преди този момент,

в последна сметка бе грасувана задачата до 2035 година ДВГ да бъдат спрени от произвеждане.

Основната противоречива точка беше изречение в необвързващата част от законодателството, по този начин наречените съображения, които немското държавно управление в началото предложи. В него от Европейската комисия се желае да показа предложение за разрешаване за транспортни средства, които „ работят извънредно с CO₂-неутрални горива “ след 2035 година

Така се сътвори комплициране по отношение на това дали ще се ползва единствено за съответни транспортни средства като коли за спешна помощ да вземем за пример или ще разреши

по-широк обсег на мотори с вътрешно горене, задвижвани от по този начин наречените „ синтетични горива “, които се генерират със зелена електрическа енергия.

Европейската национална партия (ЕНП), дясноцентристката група в Европейския парламент, счита, че съглашението, даже със съображението, не демонстрира задоволителна отвореност към технологиите.

„ Днешното съглашение затръшва вратата към новите софтуерни разработки и слага всичко на една карта. Това е неточност “, сподели Йенс Гизеке, основният договарящ на Групата на ЕНП, в изказване след договорката.

„ С днешното съглашение „ резултатът от Хавана “ става по-реалистичен. След 2035 година нашите улици може да са цялостни със остарели коли, тъй като новите коли няма да са налични или ще са недостъпни поради високите си цени “, предизвести Гизеке.

Зелените, въпреки това, приветстваха съглашението. „ Европа ще бъде първият континент, който последователно ще спре продажбите на нови коли с мотори с вътрешно горене до 2035 година

Този тип упоритост демонстрира, че Европейски Съюз може да поведе пътя към изменението на климата и ще насърчи други райони да усилят напъните си за понижаване на излъчванията от автомобилния превоз “, сподели Бас Айкхаут, договарящ от Зелената партия.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР