Законно отсечените коледни дръвчета за продажба, задължително трябва да имат

...
Законно отсечените коледни дръвчета за продажба, задължително трябва да имат
Коментари Харесай

Законно отсечените елхи със сериен номер

Законно отсечените коледни дръвчета за продажба, наложително би трябвало да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Това е декларирал инж. Росен Райчев от Изпълнителна организация по горите по време на инспекция в София през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Инспекторите са открили, че на тестваните места няма нелегално добити коледни елхи.

Специалната пластина е закрепена под второто отклонение на клоните от върха на дръвчето и е белег за законния му генезис. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. Сериите и номерата им се вписват в транспортните билети, съпътстващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на рандеман до комерсиалната мрежа.

Превозният билет е другият наложителен документ, за който горските чиновници ревизират търговците. В него се вписва дървесният тип, който се транспортира, номерът на контролната пластина, мястото откъдето са добити, както и данни за търговеца.

Глобата, която се постанова за противозаконна елха за физически лица е от 50 до 3000 лева, а за юридически лица - от 100 до 5000 лева

От началото на декември са открити единични нелегално добити коледни елхи, е показал Райчев. През миналогодишната коледна акция са били иззети към 350 нелегално добити дръвчета. Тенденцията е за понижаване на тези нарушавания. Причината е все по-голямото ползване на елхи, които са със закрита коренова система, или в по този начин наречените контейнери, за които не е наложително слагането на пластините, е прецизирал Райчев.

От организацията по горите приканват жителите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и при положение на подозрение за противозаконна търговия да подадат сигнал на тел. 112.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР