Законът за образованието на практика не засяга децата на украинските

...
Законът за образованието на практика не засяга децата на украинските
Коментари Харесай

Промяната в обучението в Украйна няма да засегне българското малцинство, увери посланикът на страната

Законът за образованието на процедура не визира децата на украинските българи, те също приказват украински, сподели пред публицисти украинският дипломат Микола Балтажи, представен от Българска телеграфна агенция. Днес той се срещна в Народното събрание с ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. Според Балтажи децата на украинските етнически българи ще получат опцията да продължат да развиват своята езикова еднаквост.

" За мен най-важно е, че няма да има никаква смяна, която да визира българското национално малцинство, каквито терзания има ", разяснява Димитър Главчев. Председателят на Народното събрание се ангажира да осведоми медиите за диалозите с нашите сънародници, откакто се върне от визитата си в Таврия. Той сподели, че самият Микола Балтажи е добър образец за приспособил се потомък на българи.

В българската гимназия в Украйна се преподава и на български, и на украински, като до 4-ти клас образованието е на български, украинският се учи като предмет, а по-късно нещата се обръщат, уточни Балтажи. Според него има недоумение и манипулиране на обстоятелствата и за това е призовал българските политици да се въздържат от политизация и страсти. Той заяви, че украинската страна кани българския министър на образованието да обсъдят тематиката на място.

По-рано през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова настоя държавното управление да излезе с аргументирана позиция пред украинските управляващи против нов закон, който лимитира проучването на майчин език след пети клас в учебно заведение.
Микола Балтажи добави, че признатият на 5 септември от Върховната рада нов закон за образованието се стреми да вкара европейските стандарти, не руската и постсъветската система на обучение. Той следвал и радикалната промяна в просветителната сфера.

Според конституцията на Украйна държавният език е украински, само че се подсигурява съблюдаване езика и на националните малцинства, в това число и на българското, акцентира дипломатът. Законът бил даден и за експертиза на Съвета на Европа, която в Украйна се надяват да е позитивна. Не се предвиждало и президентско несъгласие върху него.

Няма нарушаване и на европейската харта за районните езици и езиците на националните малцинства, уточни Микола Балтажи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР