Според експерти някои храни не трябва да се мият преди

...
Според експерти някои храни не трябва да се мият преди
Коментари Харесай

Експерти: някои храни не трябва да се мият. Вижте кои са!


Според специалисти някои храни не би трябвало да се мият преди готвене, само че кои са те?

Месото, пилешкото и рибата не би трябвало да се измиват с вода, защото подлежат на термична обработка. Това споделя в изявление Михаил Лебедев, специалист в Центъра за молекулярна диагностика на Централния проучвателен институт по епидемиология, представен от dariknews.bg.

В същото време плодовете и зеленчуците билките би трябвало да се изплакнат щедро под течаща вода преди консумация.

Измиването на пиле също може да аргументи замърсяване, когато други храни се готвят на същите повърхности.

Той добави, че даже зеленчуците, които са маркирани като „ подготвени за консумация “ на опаковката,
би било добра концепция да се изплакнат с вода.
Освен това Лебедев прикани да не се подценяват елементарни правила за хигиена. Както и да се обръща внимание на нарушаванията на изискванията за предпазване, превозване и подготвяне на продуктите.

Ето всички храни, които не би трябвало да се мият преди готвене:
Яйца
Кокошите яйца в началото са покрити с натурален филм, който е едвам видим за човешкото око. Той дейно защищава жълтъка и белтъка от бактерии, които могат да обхванат под черупката извън. Тази „ патина “ се почиства елементарно, изключително в случай че черупката е леко напукана. Изтриването ѝ ще докара до това, че частта от яйцето под черупката ще бъде доста по-слабо предпазена от вируси, в сравнение с е била в началото преди контакта с водата.
2. Сурово пиле и риба
Пилешкото месо и рибата никога не би трябвало да се мият под вода, най-много тъй като вероятността от отравяне се усилва няколко пъти. Когато изплаквате храната в мивката, бактериите остават по нея и в това време попадат върху открити повърхности (пръски могат да попаднат и върху плота, където сте поставили други съставки).

Те се популяризират бързо и по този метод се предават на други артикули, които сте получили авансово. Ето за какво единственият верен вид е незабавно да приготвите пилето или рибата, без да губите време за миене и разчистване. Също по този начин не забравяйте да измиете добре ръцете си незабавно след работа със сурови храни. И да избягвате да докосвате други съставки, които са мръсни или даже леко влажни.
3. Червено месо
Измитото алено месо може да бъде доста по-вредно от пилешкото или рибата. Ситуацията с него е кардинално същата. Но също така изобилието от вода форсира процеса на разпространяване на бактерии върху парчето месо. Често появяването даже на малко количество вода не може да бъде избегната. Затова избършете парчето с хартиена салфетка, с цел да се отървете от непотребната влага, и най-важното – съхранявайте маринованото месо в хладилника и не го изваждайте авансово.
4. Паста
Много хора имат вяра, че бликам вода, изплакваща както сварената, по този начин и несварената паста, ще я избави от залепване. Всъщност по повърхността на макаронените произведения към този момент има нишесте. Благодарение на това готовият артикул се комбинира по-добре със сос или друга добавка. Няма смисъл да се отървавате от тях, това единствено ще докара до противоположен резултат и пастата ви ще наподобява прегоряла. А най-неприятното е, че ще загуби усета си.
5. Лук
Въпреки че концепцията за измиване на лука преди готвене може да наподобява странна за някои, някои хора вършат тъкмо това. Защо е неверно: За да се отървете от мръсотията и микробите, просто отстранете горния пласт на кората, който защищава зеленчука от нездравословни частици. Сапунената вода, която попада във вътрешните пластове, ще усили вероятността от отравяне.
6. Гъби
Дори да ви се е сторило, че гъбите наподобяват мръсни, не би трябвало да ги миете под вода, изключително с химикали. Гъбите са доста податливи на влага, тъй че е по-вероятно да всмукват освен вода (което ще докара до загуба на усета и омекнал вид). Но и субстанции, съдържащи се в сапунените разтвори, които са нездравословни за хората. За да отстраните незначителни петна, използвайте суха забрадка избършете продукта усърдно.
7. Зеленина
Ако купувате пакетирани зелени зеленчуци в супермаркета, на тях евентуално ще има подложен надпис, указващ, че марулята или руколата към този момент са били обработени. Следователно не е належащо да губите вода и време. Освен това, заради тази причина зелените зеленчуци могат да станат по-отпуснати и по-малко вкусни. Това предписание не се отнася за растенията, които сте закупили от селскостопански магазин или пазар.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР