Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три,

...
Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три,
Коментари Харесай

Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три. Кои са ключовите промени?

Законът за придвижване по пътищата ще бъде разграничен на три, стана ясно през днешния ден при публичното разискване на новите планове за нормативни актове.

Основната задача, която преследваше работната група, разделяйки настоящето законодателство на три законопроекта – за придвижване по пътищата, за транспортните средства и за водачите на моторни транспортни средства, бе да сътвори една по-стабилна уредба, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Работата по трите плана, единият от които ангажира Министерство на вътрешните работи, а другите два – МТИТС и Министерство на регионалното развитие, е почнала през август предходната година. В работната група са взели участие представители на трите министерства.

В плана за Закона за придвижване по пътищата е записано, че шофьорската брошура ще се лишава:

1. при отнети всички контролни точки;

2. на водач, който в границите на 24 месеца е осъден три пъти за едно или повече от нарушаванията:

а) ръководство на моторно транспортно средство по платното за насрещно придвижване по автомагистрала или скоростен път;
б) ръководство на моторно транспортно средство в лентатата за спешно прекъсване по автомагистрала;
в) ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол/наркотици;
г) превишаване на позволената оптималната скорост в обитаемо място с над 50 km/h;
д) прекосяване при сигнал на светофара, който не позволява преминаването;
е) неосигуряване на преимуществото на пешеходец на пешеходна пътека;
ж) организирание или присъединяване в гонки;

Участието в гонки ще се санкционира с санкция от 3000 лв. и лишаване на книжката за 12 месеца.

В проекта на новия Закон за пътните транспортни средства се планува въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи.

Заместник-министърът на превоза Ангел Попов посочи, че ще бъде основан обществен указател на сервизите с цялостна информация за местонахождението, чиновниците и тяхната подготовка, като е планувано сервизите да дават минимална гаранция за осъществените поправки.

Паралелно с това ще се надгради регистърът на техническите прегледи, като ще се сътвори електронен механически паспорт, в който автосервизите и техническите пунктове ще отразяват всички поправки, механически инспекции, промени в структурата и регистрирани катастрофи. Така ще може да се наблюдава действителното положение на всеки автомобил, съобщи Ангел Попов.

Той добави, че в Закона за пътните транспортни средства са написани в детайли условията за осъществяването на покупко-продажби с коли и смяната на собствеността, като се вкарва регистрационен режим при продажбата на нови или втора ръка аварийни елементи.

Законодателното предложение планува още всички рейсове, които правят междуселищни транспорти на разстояние повече от 30 километра, да бъдат оборудвани с колани за пасажерите.

По отношение текстовете в новия Закон за водачите на моторни транспортни средства Попов разгласи, че се облекчава реда за продължение периода на годност на разрешенията за образование на претендентите за водачи.

При теоретичния изпит ще бъдат понижени изпитните въпроси, като в същото време ще бъдат добавени интерактивни видеоклипове за оценка на усещанията на претендентите.

При практическия изпит ще се сътвори правно съображение за обжалване и смяна на резултата.

Завишава се контролът към психическите лаборатории посредством въвеждането на 5-годишен период на регистрация, като е планувано да се лимитира активността на психолози, които правят нарушавания.

Новите планове на Закона за придвижването по пътищата, Закона за водачите на моторни транспортни средства и Закона за пътните транспортни средства могат да бъдат прегледани в интернет страницата на Министерство на вътрешните работи, както и на страниците на МТИТС и АПИ. Експертите и неправителствените организации могат до 4 май да насочат оферти по тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР