Закитването на въглищните централи през 2038 година е нереалистично. Реалистично

...
Закитването на въглищните централи през 2038 година е нереалистично. Реалистично
Коментари Харесай

Експерт: Всяка държавна помощ за въглищната индустрия се превръща в незаконна след 1 януари 2025 г.

Закитването на въглищните централи през 2038 година е нереалистично. Реалистично е превръщането в противозаконна на всяка държавна помощ за въглищната промишленост след 1 януари 2025 година Това съобщи пред БТВ в предаването “Тази неделя ”, енергийният специалист по екологичен преход Тодор Тодоров.

Тодоров акцентира, че е малко бъдещето на ТЕЦ-овете. По думите му десетилетие в бранша на енергетиката политиците са предприемали ограничения „ до последващи избори “. „ Политиците не се решаваха да вземат ограничения за енергиен преход “, сподели той.

Тодоров акцентира, че с години не е сторено нищо, с цел да стане допустимо една група от хора да се държи в послушание и да могат да бъдат комфортни за манипулиране.

„ Като закрепостени към един бранш, който няма бъдеще “, уточни той.

„ Перник е безусловно подготвен за енергиен преход. Перник може да бъде образец за сполучлив преход “, съобщи Тодоров.

Според него бранша наложително би трябвало да бъде обезщетен, като уточни за образец Словакия, където получават отплата взаимозависимост от стажа. Максималният размер на получаваните суми е близо 36 000 евро.

„ Има разнообразни концепция какво може да се направи на мястото на ТЕЦ-овете. В Стара Загора има проекти за основаване на индустриални зони. За мен най-хубавото би било децентрализация на производството на сила “.

„ Политиците би трябвало да бъдат откровени, би трябвало да показват съответен проект на хората за затварянето на въглищните централи “, уточни в умозаключение специалистът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР