Захарта далеч не е единственият враг на зъбите.Използваме зъбите си

...
Захарта далеч не е единственият враг на зъбите.Използваме зъбите си
Коментари Харесай

5 неща, които развалят зъбите ви

Захарта надалеч не е единственият зложелател на зъбите.

Използваме зъбите си непрекъснато – до момента в който се храним, приказваме и се усмихваме. Ето за какво е извънредно значимо да ги опазим здрави, написа сайтът  здраве.бг. Предлагаме ви няколко обстоятелството за тях, които са малко известни, само че по тази причина пък могат да бъдат от изгода във всекидневието за всеки – с цел да опази здравето на зъбите и цялата си уста:

1. Киселото е също толкоз нездравословно, колкото и сладкото

Захарта не е единственият зложелател на нашите зъби. Киселите, с ниско pH храни като киселите сладкарски произведения, безалкохолните питиета и плодовите сокове размекват зъбите, а резултат от това е появяването на ерозии на емайла и намаляването на размера на самите зъби. Проучвания потвърждават, че лимонената киселина е извънредно нездравословна.

Най-лошият призрачен сън за детските зъби са доста киселите и сладки храни, които полепват по тях. Те „ стопяват ” зъба сходно на парче лед, оставено на стайна температура. Освен това детските зъби не са изцяло завършени, защото емайлът добива оптималната си издръжливост чак 10 години след прорастването на зъба. През детските години той е по-мек и затова се поддава по-лесно на нездравословното въздействие на киселините.

Възрастните също употребяват не малко количество кисели храни, които крият опасност за здравето на зъбите.

Ако въпреки всичко сте решили да похапнете нещо кисело, направете го най-добре дружно с главното ястие – по този начин ще намалите нездравословния резултат. Още по-добре е по-късно да сдъвчете дъвка, съдържаща ксилитол, тъй като той подкрепя предварителната защита от кариес.

2. Емайлът е най-твърдата субстанция в човешкото тяло, само че въпреки всичко е трошлив

Ледът, пуканките и пиърсингът в устата могат да отчупят част от зъб.

Стоматолозите предлагат да не консумираме пуканки и ледени артикули, изключително в случай че усещаме зъбите си не толкоз здрави, колкото са били преди години. Твърдостта на пуканките и ледът могат да се сравнят с тази на камък и по тази причина би трябвало да сме доста деликатни при потреблението на тези храни.

Металните обекти в устата като пиърсинг са леговище за бактерии, които могат да разрушат емайла.

Проучване на американско влиятелно списание American Journal of Dentistry демонстрира, че сред 14% и 41% от хората, носещи пиърсинг, страдат от зъбни счупвания и по-голямо от естественото изхабяване, а като по-сериозни затруднения на тези положения се явяват огромните орални деформации и загубата на зъби.

3. Във всяка възраст може да ви липсва зъб

Въпреки че множеството хора имат цялостния набор от 32 зъба, някои са родени с изчезнали. Най-често зъбите, които не поникват, са мъдреците. Друга честа липса са латералните резци, които се намират до огромните предни зъби. Липсата на зъб може да се унаследи.

Все отново най-честата причина за загубата на зъб са болесттите на венците и кариесите.

4. Големите количества флуорид са нездравословни за зъбите

Факт е, че флуоридът е значим за поддържането на здрави зъби. Но децата до 8-годишна възраст, които одобряват прекалено много флуорид, могат да развият положение, наречено флуороза. Обикновено тя стартира с появяването на бели петна по зъбите, които обаче по-късно стават кафеви. За страдание флуорозните петна са „ вътрешни ”, което значи, че избелващите процедури няма да имат стремежи резултат.

Многото флуорид е също причина за трошливост на зъбите. Проблемът най-често поражда при постоянно усвояване на паста за зъби при деца, а не е резултат от флуоридираната вода.

Препоръчваме ви да наблюдавате детето си, до момента в който си мие зъбите, с цел да се уверите, че не гълтам паста. Кажете му да изстиска малко количество от нея върху четката, с цел да не я погълне по простъпка. Някои стоматолози даже предлагат на децата да употребяват единствено пасти за зъби, несъдържащи флуорид.

5. Брекетите могат да причинят кариес

Ако носите скоби или шини, мийте зъбите си с нараснало внимание, тъй като вероятността към металните структури да се застои храна, бактерии и киселини е по-голяма, а това ще им неподходящ резултат върху вашите зъби.

При неприятна джука хигиена към брекетите стартират да се образуват кариеси. Възможно е този развой да не приключи изцяло, а да аргументи единствено деминерализация. Резултатът от това е бели петна по зъбите, които са причина за развиването на кариес.

Още една причина да мием по-често зъбите си, в случай че носим скоби, е ограничението на придвижванията на езика, който съставлява самобитна естествена четка. В резултат на това могат да се образуват налепи, които мъчно се отстраняват.

Инфо: www.fakti.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР