Захарният диабет може да се развие почти незабележимо. Казано по-просто,

...
Захарният диабет може да се развие почти незабележимо. Казано по-просто,
Коментари Харесай

Признаците, които издават преддиабет

Захарният диабет може да се развие съвсем незабележимо. Казано по-просто, това е заболяване, което предизвиква повишение на равнищата на кръвната захар до недопустимо високи стойности. 

Затова е извънредно значимо да се наблюдават ранните признаци на диабет. Дори и тези, които са единствено предвестници на болестта. Благодарение на навременната здравна помощ и промени в метода на живот, диабетът може да бъде подложен под надзор и да се избегнат съществени и неприятни последствия.

Състоянието, известно като преддиабет, се отличава с непрекъснато повишение на кръвната захар, което към момента не е необратимо.

Въпреки това без смяна в метода на живот и без осъществяване на лекуване, преддиабетът съвсем постоянно се трансформира в диабет. Това се случва към пет години след появяването на първите признаци.

Ето кои са ранните признаци на преддиабет и диабет вид 2, на които би трябвало да обърнете внимание.

1. Често уриниране

Когато кръвната захар е висока, бъбреците се борят с непотребната глюкоза, отделяйки я посредством урината. Ето за какво хората с преддиабет имат чести позиви за уриниране, изключително през нощта.

2. Силна жадност

Този признак е обвързван с честото уриниране, което води до дехидратация на цялото тяло. В резултат човек изпитва непрекъсната жадност. Въпреки обстоятелството, че хората в това положение пият доста вода, в тялото им нормално към момента няма задоволително течност.

В случая неналичието на електролити (калий, магнезий и други минерали) постоянно се прибавя към дехидратацията и двете положения се дължат на загубите на течност поради непрекъснатото уриниране.

3. Постоянен апетит

Не единствено жаждата, само че и непрекъснатият апетит може да бъде предвестител на диабет вид 2. Нашата храносмилателна система трансформира храната в елементарни захари (глюкоза), които по-късно тялото употребява като гориво. При хората с диабет глюкозата от кръвта не може да проникне през клетъчните стени.

В резултат на това даже след щедро хранене пациентите с това заболяване и тези с преддиабет изпитват непрекъснат апетит.

4. Чувство на непрекъсната отмалялост

Неефективното разграждане и асимилиране на глюкозата при диабет вид 2 води до апетит на телесните тъкани. А това от своя страна предизвика непрекъсната отмалялост и заспалост.

5. Проблеми със зрението

Прекомерното количество захар в кръвта поврежда кръвоносните съдове и капилярите - стените им стават по-крехки и чупливи. В резултат зрението се утежнява. Показателно е, че казусът може да се прояви в едното око или в двете едновременно и положението може да се утежнява или ненадейно да се усъвършенства.
Ако не обърнете внимание на този признак с течение на времето можете изцяло да загубите зрението си.

6. Намаляване на скоростта на регенерация на кожата и тъканите

Ако забелязвате, че раните по кожата ви не зарастват в продължение на седмици и даже дни, това е сериозен признак, който не трябва да пренебрегвате.

Тъй като стените на кръвоносните съдове и капилярите страдат от остатък на захар в кръвта, тялото към този момент няма задоволително запаси за регенерация. Бавното укрепване на раните крие рисково висок риск от зараза.

7. Изтръпване или болежка в крайниците

Кръвната захар въздейства върху кръвообращението, което в последна сметка поврежда нервните окончания. При хора с диабет вид 2 това води до болежка, изтръпване и мравучкане в пръстите и крайниците. Най-често този признак визира краката.

Това положение се назовава невропатия и сходно на други признаци може да се утежни с течение на времето.

8. Локално потъмняване на кожата

В някои области кожата може да се обезцвети или да потъмнее. Обикновено приказваме за врата, подмишниците, кожата в слабините, кокалчетата и лактите.

9. Сърбеж и гъбични инфекции

Прекомерно високото количество глюкоза в кръвта и урината е храна за гъбичките и дрождите, което от своя страна може да докара до всевъзможни инфекции. Гъбичките обичат топли и влажни места: устата, гениталиите, подмишниците.

Ако сте с наднормено тегло, инфекцията на драго сърце ще се засели в гънките на кожата ви. Проблемните зони нормално са възпалени и сърбящи, а кожата става по-тънка и мъчителна.

Колкото по-рано започнете лекуването на диабет, толкоз по-малко затруднения ще срещнете в бъдеще. 

Ако при вас са налични най-малко 1-2 признака от изброените нагоре, посетете доктор.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент. Информацията, предоставена в нея, не може да се употребява за слагане на диагноза, назначение на лекуване и за заменяне на консултацията с доктор!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР